Güneş Sistemi’nin bir benzeri bulundu

Dünya’dan sadece 10,5 ışık yılı uzaklıkta kendi gezegenimizin antik geçmişi gözlemleniyor.

Bilim insanları, Dünya’dan yaklaşık 10,5 ışık yılı uzaklıkta, Güneş Sistemimizin ilk dönemlerindeki ‘mimari yapısına’ çok benzeyen bir gezegen sistemi tespit etti. (1 ışık yılı = Yaklaşık 10 trilyon kilometre.)

Keşif, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Alman Uzay ve Havacılık Merkezi (DLR)’nin ortak girişimi olan Kızılötesi Gökbilim Stratosferik Gözlemevi (SOFIA) ile yapıldı. SOFIA’nın en büyük özelliği, bir uçağa monte edilerek uçurulabiliyor olması. Yeryüzüne inşa ettiği sayısız teleskopla göklerin sırrını çözmeye çalışan insanoğlu, yıldızları SOFIA ile atmosferde uçarak da izleyebiliyor.

NASA’dan yapılan açıklamaya göre, Eridanus Takımyıldızı’nın güney yarımküresinde yer alan Epsilon Eridani (kısaca Eri) yıldızı ve çevresindeki gezegenler, bizim yıldız sistemimizin hayli genç çağlarıyla benzerlik gösteriyor. Eri, henüz Güneş’in beşte biri yaşında. Gökbilimciler söz konusu bölgeyi Güneş benzeri yıldızların çevresindeki gezegen oluşumlarına yönelik araştırmalarında öncelikli örnek olarak kullanıyor. Son çalışmaya göre, Eri sistemine baktığımızda aslında kendi Güneş sistemimizin antik geçmişine bakıyoruz.

kuiper1
Sistemde yer alan Jüpiter benzeri Epsilon Eridani b gezegeni (sağ altta) ve Kuiper kuşağındakilere benzeyen asteroitlerin illüstrasyonu – NASA

Araştırmayı yürüten ekipten bilim adamı Massimo Marengo, “Astronomik mesafeler söz konusu olduğunda oldukça yakın bir noktada bizim sistemimizin gençliğindeki sarsıntılı gezegen oluşumu sürecinin aynısı yaşanıyor. Ay’ın üzerindeki kraterlerin çoğunun meydana geldiği, Dünya’nın okyanuslara kavuşup yaşam için uygun bir gezegene dönüştüğü süreç” diyor.

Astronomlar, Eri yıldızının çevresinde gaz, toz, kaya ve buzdan oluşan bir iç ve dış disk belirledi. Ortadaki boşluğu ise yeni oluşmakta olan gezegenler meydana getiriyor. Ayrıca yıldızın etrafında Jüpiter benzeri bir gaz devi olan Epsilon Eridani b gezegeni dönüyor. Epsilon Eridani b’nin yakınındaki asteroit, kaya, gaz ve toz bölgesi de bizim güneş sistemimizdeki Kuiper kuşağına benziyor. Yeni oluşan diğer küçük gezegenlerin özellikleri henüz net bir şekilde belirlenebilmiş değil. Bunun için 2018 Ekim ayında uzaya fırlatılacak gelişmiş James Webb Uzay Teleskobu bekleniyor.

Bütün bu çalışma, aslında kendi Güneş Sistemimizin nasıl oluştuğunu anlamayla ilgili. SOFIA, bir zaman makinası işlevi görerek geçmişimize bakma fırsatı sunuyor. Bilim insanlarını en çok meşgul eden soru ise, Eri sisteminde Dünya gibi bilinen yaşama uygun bir gezegen oluşup oluşmayacağı. Maalesef şu an hayatta olan nesillerin yaşam süresi, bunun cevabını görebilecek uzunlukta değil.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz) 

“Güneş Sistemi’nin bir benzeri bulundu” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir