Sanal gerçeklik uygulamasının Türk mucitleri

Yerli girişim ‘Timelooper’ sanal gerçeklikle tarihte bir yolculuğa çıkartıyor.

Türk girişimcilerin kurduğu mobil uygulama ‘Timelooper’ sanal gerçeklik deneyimiyle kullanıcıları tarihteki önemli olay ve değişimler üzerinden yolculuğa çıkartıyor.

Kullanıcıları için adeta bir zaman makinesi işlevi gören ‘Timelooper’ uygulaması, turizm sektöründe şu anda piyasada türünün tek örneği. 2015’te faaliyete başlayan uygulama kısa sürede dünya çapında popüler hale gelmeyi başardı. Genel merkezi New York’ta, Avrupa merkezi Londra’da olan Timelooper’ın İstanbul’da da bir prodüksiyon ofisi bulunuyor.

Girişim, Yiğit Yiğiter, Alper Özyurtlu ve Andrew Feinberg tarafından hayata geçirildi. Amerika’nın Sesi’nden Mehmet Toroğlu, ‘Timelooper’ın kurucularından Yiğit Yiğiter’e uygulamanın nasıl ve nerelerde çalıştığını sordu. Yiğiter, “Bunu eğer müzelerde ve etraftaki mağazalarda bulabileceğiniz bir headset’in (sanal gözlük) içine koyduğunuz zaman videonun içinde gibi oluyorsunuz. Bunlar 360 derece ‘virtual reality’ (sanal gerçeklik) içerikler” diyor.

turs1
Andrew Feinberg, Alper Özyurtlu ve Yiğit Yiğiter

İçerikler hep tarihi konularla ilgili. New York’taki Times Meydanı 1945 yılında nasıl görünüyordu, o gün ne yaşandı, Çin Seddi’ne çıktığınız zaman Çin Seddi’nde yapılmış önemli bir savaşın tekrar hayata geçmesi gibi. Mesela Martin Luther King, Memorial’dayken oranın hikayesinin o günlere ait görüntülerle anlatılması gibi. Ayrıca bütün cep telefonlarında çalışıyor.

Uygulamanın hazırlanma süreci ve teknik ayrıntılarını da diğer kurucu ortak Alper Özyurtlu şöyle anlatıyor:

“Aslında her projemiz birbirinden çok farklı. Özellikle Washington DC’de yaptığımız proje daha belgesel tekniğine yakın bence. O yüzden daha çok ön hazırlığı uzun bir proje oldu. Çok fazla arşiv araştırması yapıldı ama diğer tarafta normalde yaptığımız videolar gerçekten normal sinema veya reklamda kullandığımız teknikleri daha çok kullanıyoruz. Tabii ki orada kendi geliştirdiğimiz çok fazla yöntem var çünkü piyasada hala çok düzgün 360 sanal gerçeklik kameraları yok. Dolayısıyla kendi kamera sistemlerimizi geliştirmek zorunda kaldık. Kendi çekim yöntemlerimiz ve post prodüksiyon tekniklerimizi geliştirdik. Normal çekimleri yaptıktan sonra çok uzun bir post prodüksiyon sürecine giriyoruz, çok görsel efekt ağırlıklı, dolayısıyla birçok şey yeniden tasarlanıyor çiziliyor, hangi dönemine döndürüyorsak, mesela Efes’te bu gerçekten uzun hazırlıkların ardından bir sürü 3-D çalışma, mass painting ve oldukça fazla görsel efekt tekniği kullanıyoruz. Genelde de 90 saniye iki dakika iki buçuk dakika arası videolarımız, yani kısa olmasına rağmen gerçekten hem ön hazırlığı hem post prodüksiyon süreci çok uzun süren projeler.”

‘Timelooper’ bugün birçok turistik mekanda kullanılıyor. Örneğin Washington’da Lincoln Anıtı önünde satılan ‘Timelooper’ gözlüklerine yoğun bir ilgi var. Timelooper’ın ortaklıkları sadece turizm ve medya ile sınırlı değil. Okullar da uygulamaya ilgi gösteriyor ve derslerinde kullanmak istiyor. Şu anda üç ülkede ‘canlı’ faaliyet gösteren ‘Timelooper’in bu yılın sonuna kadar Güney Kore, Çin, Kamboçya dahil 10 ülkede satışa çıkarılması planlanıyor.

Gelecek planları arasında Timelooper’ı bir yayıncı platformuna dönüştürmek istediklerini söyleyen Yiğiter, bunun için çalışmalara başladıklarını ve özellikle video yükleme ve uygulama üzerinden yayına alma konusunda kendi teknolojileriyle üreticilere destek olacaklarını söylüyor. iOS ve Android platformunda yer alan ‘Timelooper’ı indirerek tarihteki önemli olayları sanal gerçeklik ile yaşayabilirsiniz.

“Sanal gerçeklik uygulamasının Türk mucitleri” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir