Madencinin yer altında karşılaştığı ‘ejderha’

110 milyon yıllık ‘nodosaur’ fosilini madende tünel kazan operatör tesadüfen buldu.

Çoğu dinozor fosili, bir müzede tanınabilir hale getirilmeden önce sıradan gözlemciler için kaya parçalarından başka bir şey ifade etmez. Ancak Kanada’da ortaya çıkarılan bir kalıntı, başka hiçbir şeyle karıştırılamayacak kadar iyi durumda. Ağır zırhlı dinozor, ürkütücü görünümü ve tüm ihtişamıyla adeta bir ejderha heykeli gibi.

110 milyon yıllık bu ‘nodosaur’ fosili, bugün Kanada Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nde meraklı ziyaretçilerini bekliyor. Kemiklerin ilginç bir bulunma hikayesi de var. National Geographic dergisinde yer alan habere göre olay, 21 Mart 2011’de Alberta eyaletindeki Millennium madeninde gerçekleşti.

Madendeki ağır ekipman operatörü Shawn Funk, mekanik kepçeyle bir süre sonra başına geleceklerden habersiz bir şekilde tünel kazma işlemi gerçekleştiriyordu. Kazıcı birden etrafını saran kaya yapısından çok daha sert olan ve Funk’ın daha önce hiç görmediği bir şeye çarptı. Kepçesinden inerek daha yakından bakan operatör, her biri birbirine tunç grisi taşlarla bağlanmış sıra halinde kum rengi diskler buldu. Shawn Funk’ın keşfettiği şey, ağır zırhlı ‘nodosaur’un 5,4 metre uzunluğunda ve 1360 kilogram ağırlığındaki kemikleriydi.

kretase1
Nodosaur illüstrasyonu – Robert Clark / National Geographic

Müzeye götürülen fosiller, teknisyenler tarafından yabancı taşlardan temizlendi. Bölgede yaygın bir deniz sürüngeni plesiosaur kemikleriyle karşılaşacağını sanan müze uzmanları şaşkınlıklarını gizleyemedi. Kimse bu kadar iyi durumda bir nodosaur fosiliyle karşılaşacaklarını sanmıyordu.

Erken Kretase döneminde yaşamış olan otçul nodosaurlar, kısa bacakları, beş parmaklı ayakları, kendilerini savunurken kullandıkları topuzlu kuyrukları ve 50 santimetreye varan dikenli, kalın zırhlı derileri ile adeta dört bacaklı birer tank gibiydiler. Kısa boyunları ve ejderhayı andıran yüzleri vardı.

nodosaur-fossils-herbivore-
Madenden çıkarılan fosil – Robert Clark / National Geographic

National Geographic’teki makalenin yazarı Michael Greshko, “Bu derecede iyi bir korunmuşluk, piyango kazanmak kadar düşük bir ihtimal. Ona ne kadar çok baksam o kadar aklım başımdan gidiyor. Fosilleşmiş zırhlı deri kalıntıları, hala kafatasındaki engebeli zırh plakalarını kaplıyor. Sağ ön ayağı yanında uzanıyor, beş parmağını da sayabilirim. Sadece bir iskelete değil, gerçekte nasıl görünüyorsa öyle bir dinozora sahibiz” diyor.

fosil22
Dinozorun baş kısmı ve zırhlı derisi – Robert Clark / National Geographic

Uzmanlara göre, nodosaur belki nehir kenarında su içerken büyük bir sel onu sürüklemiş ve bir zamanlar denizin içinde yer alan madende derinlere batmış olabilir. Topraktaki mineraller hızla zırhlı deriye sızarak ölü bedeni sardı ve üzerine yığılan kayalar milyonlarca yıl boyunca dinozorun bu şekilde korunmasını sağladı. Tarih öncesi çağlardan gelen dinozor ve bir kepçe operatörünün yolu da böylece kesişmiş oldu.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Madencinin yer altında karşılaştığı ‘ejderha’” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir