Plastik kafatası ile sağlığına kavuştu

Hollanda’da bir kadın 3D yazıcıdan çıkan kafatası protezi ile hayata tutundu.

Hollandalı doktorlar tıp tarihinde bir ilke imza atarak tamamı 3D baskı ile üretilen plastik kafatası protezini bir hastanın başına nakletti. Dokularla kaynaşan protez sayesinde hasta 3 ay içinde normal hayatına geri döndü.

Wired UK’in haberine göre, Hollanda’nın Utrecht kentinde kafatası sürekli büyüyen ve beynine baskı yapan bir kadın, 3D baskı teknolojisiyle sağlığına kavuştu. Medical Center Üniversitesi’nden Dr. Bon Verweij ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatta 22 yaşındaki kadının kafatası tamamen çıkarıldı ve plastik protezle değiştirildi.

Doktorlar 2013’te bir hastanın kafatasının yüzde 75’ini protezle değiştirmeyi başarmıştı. Yapılan en son ameliyatta, beynin korunması için ‘polieter eter keton’ (PEEK) materyali kullanıldı. PEEK, sağlamlığı ve ısıya dayanıklılığıyla öne çıkan bir plastik türü olarak biliniyor.

810
Kadının kafasına konulan kafatası protezi

Avustralyalı bir firma tarafından hastaya özel olarak üretilen şeffaf kafatası, beynin damarları ve kıvrımlarının görülmesini sağlıyor. Bilim insanları, şeffaf kafatasının beyin faaliyetlerinin çok daha iyi takip edilmesini ve görüntülenmesini sağlayacağını kaydediyor.

İsmi açıklanmayan hastanın kafatası, rahatsızlığı nedeniyle olması gereken 1,5 santimetre yerine 5 santimetre kalınlığa erişmişti. Kadının hastalığı kafatasını kalınlaştırıyor, bu da ciddi baş ağrısına ve görme sorunlarına yol açıyordu.

Doktorlar iki yarısı titanyum tokalarla tutturulan plastik kafatasını 23 saat süren operasyonda hastaya nakletti. 3 ay içinde kafatasının beyni örten koruyucu tabakayla uyum sağladığı ve kadının normal hayatına döndüğü belirtildi.

Bilim insanları, plastik kafatasının ileride duymayı yeniden sağlayan protezlerin beyne aktarılması gibi cerrahi işlemlerde yeni kapılar açabileceğini söylüyor.

“Plastik kafatası ile sağlığına kavuştu” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir