Geleceğin enerji kaynağı: ‘Yanan buz’

Dünyada en fazla bulunan fosil yakıt metan hidrat (yanan buz) 800 yıllık ihtiyacı karşılayabilir.

Çinli araştırmacılar, deniz tabanından geleceğin alternatif enerji kaynağı metan hidrat (yanıcı buz) çıkarmayı başardıklarını bildirdi. Donmuş fosil yakıt olan bu katı kristal yapının ticari olarak kullanılmasına bir adım daha yaklaşıldı.

İngiliz The Independent gazetesinin haberine göre, okyanus ve denizlerin derinliklerindeki metan depolarının veya fosil tortular ile beslenen bakterilerin çıkardıkları metan gazı, uygun ısı ve basınçta suyla birlikte donuyor. Tutuşabilen bu buz türü geleceğin yakıt kaynakları arasında yer alıyor.

Büyük çapta üretim imkanı için hala uzun yıllar var. Üstelik yakıt doğru bir şekilde işlenmezse küresel ısınmaya sebep olan sera gazlarını artırabilir. Ama uygun yöntemlerle değerlendirilirse dünyanın en bol fosil yakıt kaynağı olarak karşımıza çıkabilir. Metan ve su moleküllerinin donmuş hali olan metan hidrattan doğalgaz elde edilebiliyor.

Çin’in resmi haber ajansı Şinhua, dün Güney Çin Denizi’nde yer alan bir sondaj istasyonundaki operasyon ile başarılı bir şekilde metan hidrat çıkarıldığını bildirdi. Çin Toprak Kaynakları Bakanı Jiang Daming, “potansiyel bir küresel enerji devrimini haber veren önemli bir olaya tanık olduklarını” söyledi.

combustible-ice1
Güney Çin Denizi’nde metan hidrat çıkaran Çinli madenciler (Şinhua/AP)

Japonya’da da benzer bir operasyon 4 Mayıs’ta Shima Yarımadası açıklarında yapılmıştı. Japonya, metan hidrat madenciliğini enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için önemli bir fırsat olarak görüyor. Çin ise bu fosil yakıtı, bütün ülkenin havasını kirleten kömür bazlı enerji santrallerinin yerine daha temiz bir enerji kaynağı olarak değerlendirmek istiyor. Güney Çin Denizi böylece daha stratejik bir hale geldi. Özellikle Çin ve Vietnam arasında zaman zaman sınır gerginliği yaşanıyor. Pekin yönetimi, söz konusu madencilik operasyonunun tartışmalı bölgelerden uzaklarda yapıldığını bildiriyor.

yanici

Metan hidrat, Kuzey ve Güney Kutup kıtalarının derinliklerinde de bulundu. Özellikle ABD ve Hindistan, bu yakıtı çıkarmak için teknoloji araştırmaları yapıyor. Amerikan Enerji Enformasyon Yönetimi’nin verilerine göre, dünyadaki toplam metan hidrat rezervleri 280 trilyon metreküp ila 2 bin 800 trilyon metreküp arasında. Bir karşılaştırma yapacak olursak, 2015 yılında dünyadaki toplam doğalgaz üretimi 3,5 milyar metreküp civarındaydı. Bu da demek oluyor ki, metan hidrat yeryüzündeki toplam fosil yakıt talebini 80 ila 800 yıl kadar karşılayabilir.

Bu yakıt konusundaki ilk ciddi adım 2013 yılında Japonya’dan gelmişti. Tokyo yönetimi, yüz milyonlarca dolar harcadığı 17 yıl süren araştırmalardan sonra ‘yanıcı buzdan’ doğalgaz elde etmeyi başarmıştı. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nden bilim adamı Tim Collett, metan hidratın etkili olarak dünya çapında üretiminin ve kullanımının 2030’lu yılları bulabileceğini belirtiyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Geleceğin enerji kaynağı: ‘Yanan buz’” için 2 yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir