Üç boyutlu yazıcıda insan derisi üretildi

Biyo-yazıcı, 100 santimetre karelik bir deri parçasını 35 dakikada üretebiliyor.

İspanya’daki bilim insanları, üç boyutlu ‘biyo-yazıcı’ yöntemi kullanarak gerçek insan derisi ürettiklerini açıkladı.

İngiliz Daily Express gazetesinin haberine göre, Madrid’teki Carlos III Üniversitesi’nden araştırmacılar, biyolojik bileşenler, kök hücreler ve insan deri hücrelerinden oluşan bir ‘biyo-mürekkep’ karışımı kullandı. Başarılı sonuçlar elde eden ekip, ürettikleri insan derisinin başka araştırmalarda, yanık deri tedavisinde, deri naklinde ve yapay iç organ üretiminde kullanılabileceğini söylüyor.

Araştırmayı yürüten ekibin lideri olan biyomühendislik profesörü José Luis Jorcano, “Çığır açıcı tekniğimiz sebebiyle çok heyecanlıyız. Üç boyutlu biyo-yazıcı, insan dokusu üretimine dair bildiğimiz bütün yöntemleri kökten değiştirebilir. Tedavi ve nakil uygulamalarının yanı sıra endüstriyel ürünlerde, yeni ilaçlarda, kozmetik sektöründe ve kimyasallarda kullanılabilir. Biyo-mürekkebe farklı hücre tipleri eklenerek organ dokuları üretilebilir, hasarlı ya da hasta dokular yenileriyle değiştirilebilir” diyor.

Jorcano ve ekibinin araştırması, yaklaşık 15 yıllık bir çalışmanın ürünü. Önce hastadan biyopsi için alınan izole hücreler, besin maddeleri ve kimyasal maddeler kullanılarak çoğaltılıyor. Özel proteinlerle birlikte üç boyutlu yazıcıya konuluyor. Karışımı steril tüpler vasıtasıyla bir ağızlığa nakletmeye programlanan bilgisayar yazılımı, biriken karışımın insan derisine dönüşmesini sağlıyor.

Biyo-mürekkep temelli yeni deri, aynı gerçek insan derisinde olduğu gibi çevre koşullarına karşı koruma sağlayan üst deri katmanı ‘epidermis’ ile cilde elastikiyet ve güç kazandıran kolajeni üreten alt katman ‘dermis’ten oluşuyor. Biyo-yazıcı, 100 santimetre karelik bir deri parçasını, 35 dakikada üretebiliyor.

Jorcano ve ekibi, laboratuvar üretimi deriyi farelere başarıyla nakletti. Yeni derinin canlı dokularla uyum sağladığı görüldü. Önümüzdeki yıl içerisinde insanlarda yapılacak testlerin ardından seri deri üretiminin gerçekleştirilmesi planlanıyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Üç boyutlu yazıcıda insan derisi üretildi” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir