Antik Mısır’da Türk izi

Mumyaların DNA’larında Anadolu ve Avrupa toplumlarının izleri bulundu.

Almanya’daki bilim insanları, eski Mısır’dan kalan mumyalara yönelik ilk geniş kapsamlı gen analizi araştırmasında şaşırtıcı sonuçlara ulaştı. Kalıntıların genlerinde Afrikalılardan daha çok Türklerin ve Avrupalıların izlerine rastlandı.

Almanya’daki Tübingen Üniversitesi ile Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü’nden uzmanların Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmasına göre, Mısır’da M.Ö. 1400 ile 400 yılları arasından kalan mumyaları analiz eden bilim insanları, kalıntılardaki genlerin Akdeniz insanlarının genlerine daha yakın olduğunu ortaya koydu.

antikmisir

Buna göre, günümüzde Türkiye, Suriye, İsrail ve Lübnan topraklarında yaşamış antik toplumların Mısırlılarla yakın gen bağları bulunuyor. Mumyalanan eski Mısırlılar, genetik olarak Anadolu’daki Neolitik toplumlara ve Avrupalılara benziyor. Modern Mısırlılar ise atalarından yüzde 8 oranında daha fazla Sahra altı Afrikalı geni taşıyor.

Mısır’daki mumyaların gen haritaları üzerine yapılmış bu ilk ve en geniş çalışma kapsamında, gelişmiş bir DNA dizilim tekniği kullanıldı. Nil nehri boyunca uzanan Abusir el-Melek arkeolojik sit alanındaki 151 mumyadan ve modern Mısırlılardan DNA örnekleri alındı. 90 mumyadan mitokondriyal genler elde edildi. Eski ve yeni genler arasında karşılaştırmalar yapıldı.

Mısır’ın söz konusu çağlarda dünya çapında bir ticaret noktası olduğunu hatırlatan uzmanlar, antik Mısırlıların böylesine farklı bir genetik mirasa sebep olmasını buna bağlıyor.

Araştırma ekibinin lideri Profesör Johannes Krause, “Aslında çalışmayı yaparken Büyük İskender ve diğer isimlerin Mısırlıların genlerini etkileyip etkilemediğini bulmak istiyorduk. Mısır’ın nüfus tarihi oldukça kompleks. Çünkü Afrika’nın giriş kapısında, çok fazla tarihi devrim gören bir yerde bulunuyor. Birçok yabancı güç tarafından da hükmedildi. Karışık gen havuzu antik Mısırlıları daha az Afrikalı yaptı, yakın doğu ve Avrupa’dan izler vardı. Son 1500 yılda ise giderek Afrikalılaştılar” yorumunu yapıyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Antik Mısır’da Türk izi” için 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir