Bilinen en sıcak gezegen keşfedildi

KELT-9b gezegeninin 4 bin dereceyi aşan yüzey sıcaklığı olduğu tespit edildi.

Uzayın derinliklerinde bir yerde korkunç atmosfer koşulları yaşanıyor. Bilim insanları, Dünya’dan 650 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegenin 4 bin 327 derece yüzey sıcaklığıyla bu alanda bir rekor kırdığını açıkladı. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre.)

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, ABD’deki Ohio Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacıların Arizona’daki KELT Teleskobu ile bulduğu dev KELT-9b gezegeni, Kuğu Takımyıldızı içinde yer alıyor ve Dünya’dan 4 bin 500 kat büyük bir hacme sahip. 4 bin dereceyi aşan yüzey sıcaklığı ile adeta bir cehennemi andıran bu gizemli diyar, kendi yıldızına o kadar yakın bir yörüngede hareket ediyor ki, bir yılı sadece 1,5 gün.

Gökbilimciler son yıllarda gelişmiş teleskoplarla ışığın farklı dalgaboylarını ve tayflarını ölçerek Güneş Sistemi dışındaki uzak gezegenlerin atmosfer verilerini analiz edebiliyor. Daha önceki rekor, 380 ışık yılı uzaklıkta, Andromeda Takımyıldızı’nda bulunan 3 bin 200 derece yüzey sıcaklığına sahip WASP-33b gezegenine aitti.

en_sicakgezegen
KELT-9 yıldızı ve KELT-9b gezegeni illüstrasyonu

Merkür’ün Güneş’e olan yakınlığından daha fazla kendi yıldızına yakın olan KELT-9b’nin Jüpiter gibi bir gaz devi olduğu düşünülüyor. Etrafında döndüğü KELT-9 yıldızının yüzeyi ise 9 bin 897 derece sıcaklıkta. (Yaklaşık 5 bin derece olan Güneşimizin iki katı diyebiliriz). Söz konusu yıldız, Güneş’ten 2,5 kat daha büyük.

KELT-9b, Jüpiter’den 3 kat büyük olmasına rağmen, sadece yarısı kadar yoğunluğa sahip. Bunun sebebi ise aşırı sıcaklığın gezegeni bir balon gibi şişirmesi. Olağanüstü derecede radyasyona maruz kalan KELT-9b’de su, karbondioksit ve metan moleküllerinin oluşması neredeyse imkansız. KELT-9’dan gelen yoğun ultraviyole ışınlarla buharlaşan gezegenin bir kuyruklu yıldız gibi gaz kuyruğunun olduğu belirtiliyor.

Peki bu ‘cehennem’ gezegeni nasıl bir kader bekliyor? Araştırmaya katılan profesör Keivan Stassun’a göre, KELT-9b maruz kaldığı aşırı ultraviyole radyasyon sebebiyle bir gün tamamen buharlaşabilir. Ama eğer sağlam, katı bir çekirdeği varsa Merkür gibi kendi içinde kaynayarak eriyik lav gezegenine dönüşebilir. Üçüncü bir ihtimal ise, KELT-9 yıldızının bir milyar yıl içinde büyüyerek bir ‘kırmızı dev’e dönüşmesi ile gezegeni yutup yok etmesi. “KELT-9b gezegeni uzun vadeli umutlar ve gayrimenkul fırsatları için iyi bir yer değil” diyor profesör Stassun; “Kesinlikle orada olmak istemezdim..”


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Bilinen en sıcak gezegen keşfedildi” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir