İşte NASA’nın yeni Mars keşif aracı (Video)

Kızıl gezegene gönderilecek bu elektrikli ‘yürüyen laboratuvar’ astronotları taşıyacak.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), görünümüyle süper kahraman Batman’in otomobili ‘Batmobile’a benzetilen yeni Mars rover konseptini görücüye çıkardı.

NASA ile Kennedy Uzay Merkezi’nin ‘Summer of Mars’ etkinliği kapsamında halkın önüne çıkarılan prototip, Hollywood filmleri için çeşitli cihaz ve araçlar dizayn eden Parker Brothers Concepts adlı şirket tarafından tasarlandı.

Güneş Sistemi’nin keşfi kapsamında ilk hedefini 2030’larda Mars’a insanlı uçuş yapmak olarak belirleyen NASA, bir yandan bu görev için araştırma geliştirme projelerini yürütüyor. Mars’ın yüzeyini keşfetmenin zorluklarını gidermek için özel olarak tasarlanmış 6 tekerleği olan elektrikli rover araç, yaklaşık 2,2 ton ağırlığında, 8,5 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğinde.

mars21

4 tane astronotu taşıyabilen ve maksimum 96 – 112 km /saat hıza çıkabilen rover, Mars saha görevleri için bir de sökülüp takılabilen küçük laboratuvara sahip. Mars koşullarına uygun yaşam destek üniteleri bulunan araç, navigasyon ve iletişim sistemleri ile de donatılmış.

2016 yılında tasarlanmaya başlanan ve daha sonra NASA’nın radarına giren prototipin uzun vadede insanlı Mars araçlarının temelini oluşturacağı belirtiliyor. NASA, söz konusu aracı ilk etapta ABD turuna çıkarıp Mars projesine desteği artırmayı planlıyor.

Bir gün kızıl gezegende astronotları taşıyacağı öngörülen bu prototip, sadece yönetmen Christopher Nolan’ın çektiği Batman filmlerindeki Batmobile’a benzemiyor. Bir başka ünlü yönetmen Ridley Scott’ın 2012’de çektiği ‘Prometheus’ filmindeki aracı da hayli andırıyor:

mars1_rover

“İşte NASA’nın yeni Mars keşif aracı (Video)” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir