Bir yıldızın etrafında üç dev gezegen keşfedildi

Gezegenlerden biri Dünya’dan 7 bin kat büyük ve orada bir yıl bize göre 14 sene demek.

Gökbilimciler, Dünya’dan yaklaşık 138 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın etrafında dönen ve devasa boyutlarda olan Jüpiter benzeri 3 gaz devi gezegen tespit etti. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre)

Almanya’daki Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden Trifon Trifonov önderliğindeki uluslararası bir ekibin, bilimsel makalelerin yer aldığı ArXiv.org’da yayınlanan ortak çalışmasına göre, Güneş’ten yüzde 20 oranında daha küçük olan HD 27894 yıldızı ve çevresindeki gizemli dünyalar oldukça ilginç bir araştırma noktası. Bu yıldız kendi etrafında 44 günde dönüyor. Bizim güneşimiz ise bir tam turunu 25 günde tamamlıyor.

Aslında sistemdeki HD 27894 b adlı gezegen 2005 yılından beri biliniyordu. Yeni araştırmayla iki komşu gaz devi daha ortaya çıktı: HD 27894 c ve HD 27894 d. Şili’deki La Silla Gözlemevi’nde yer alan Yüksek Hassasiyetli Radyal Hızlı Gezegen Bulucu (HARPS)’ı kullanan astronomlar, bu sıradışı sisteme yönelik 2006, 2013 ve 2016 yıllarında üç önemli gözlem daha gerçekleştirdi.

la_silla_gozlemevi
Şili’deki La Silla Gözlemevi

Keşfedilen HD 27894 c gezegeni, Dünya’dan 208 kat büyük bir yer. Bir yılı sadece 36 gün olan bu küre, kendi yıldızına oldukça yakın bir yörüngede hareket ediyor. HD 27894 b ise çok daha yakın kendi güneşine. Jüpiter’in üçte ikisi büyüklüğünde olan bu gezegende bir yıl sadece 18 gün.

HD 27894 d gezegenine gelirsek; çok daha görkemli ama oldukça soğuk bir diyar. Jüpiter’den 5,4 kat büyük. Yani içine en az 7 bin Dünya sığabilir. Yıldızına olan mesafesi de hayli fazla. Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığından 5,5 kat daha çok. Bu nedenle bir yılı, bizim zaman ölçülerimize göre 14 yıl sürüyor.

Araştırmaya göre bu üç gezegen, eşi görülmemiş bir rezonans yapısı oluşturuyor. Üç gezegenin yer çekimi de birbirlerini etkiliyor. Sistemin en dış gezegeni ile en içteki dünya, büyüklükleri ve aralarındaki mesafeler olağanüstü bir denge meydana getiriyor. Araştırmacılar HD 27894 yıldız sisteminin oluşumunu daha iyi anlayabilmek ve gizemli gezegenlerin özelliklerini netleştirebilmek için gözlemlerine devam edecek.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Bir yıldızın etrafında üç dev gezegen keşfedildi” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir