Nobel ödüllü Aziz Sancar’dan yeni keşif

Türk bilim adamı Sancar, kanserojen bir maddenin DNA’daki tahribat haritasını çıkardı.

2015 Nobel Kimya Ödülü’nü ‘DNA onarımı’ hakkındaki bilimsel çalışmasıyla alan Türk bilim insanı Prof. Dr. Sancar ve ekibi, sigaranın DNA’ya verdiği zararın yüksek çözünürlüklü haritasını çıkaran yeni bir yöntem geliştirdi.

İngiliz Daily Express gazetesinin haberine göre, ABD’deki North Carolina Üniversitesi (UNC)’de Prof. Dr. Aziz Sancar öncülüğünde yürütülen çalışmayla, sigaranın DNA’ya verdiği zararın yüksek çözünürlükte haritası çıkarıldı.

sancar_postcard
Prof. Dr. Aziz Sancar

UNC Sağlık Okulu Biyokimya ve Biyofizik bölümünden Aziz Sancar ve ekibi, artık sigara dumanındaki ana kimyasal kanserojen madde ‘benzopiren’ (BaP)’in DNA’daki tahribatını gösteren genom çapında bir haritaya sahip.

BaP’nin sadece ABD’deki kanser ölümlerinin yüzde 30’una sebep olduğunu vurgulayan Sancar, yürüttükleri çalışmanın sigara içmenin sağlığa ne kadar zararlı olabileceği konusundaki farkındalığın artmasına yardımcı olması, DNA’daki hasarın onarılması ve yeni ilaç geliştirilmesi açısından önemli olduğunu açıkladı.

Nobel ödüllü profesör, “Bu tür haritalar sigara kaynaklı kanserlerin nasıl ortaya çıktığını, bazı kişilerin neden kansere karşı daha savunmasız ya da dirençli olduğunu ve kanserin nasıl önleneceğinin anlaşılmasına yardımcı olacak. Sigara içmenin zararlarına ilişkin böylesine kesin kanıtlar sağlanmasının, sigara içenlerin bu kötü alışkanlığı bırakmasına da yardımcı olmasını umut ediyorum” dedi.

Sigaranın DNA’ya zarar verdiği ve akciğer kanserine neden olduğu bilim insanlarınca bilinse de Sancar ve ekibinin geliştirdiği harita yeni araştırmalara yön verecek. 2015 yılı verilerine göre, Türkiye’de en az 15 milyon kişi sigara içiyor ve her yıl yaklaşık 150 bin kişi sigaraya bağlı bir hastalıktan hayatını kaybediyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir