Beyni hiç böyle görmediniz

İnsan beynindeki olağanüstü karmaşıklık, çok katmanlı sanatsal fotoğraflara yansıdı.

Zihnin ve bilincin fotoğrafı çekilebilir mi? Amerikalı sinir bilimci (nörolog) Greg Dunn, özel bir baskı tekniği kullanarak insan beynini daha önce görülmemiş detaylarıyla bir sanat eserine dönüştürüyor ve aslında ‘bilinci’ görüntülediklerini belirtiyor.

Bunlar bir hastanın beyin taraması fotoğrafları değil. Bilimsel birikimini son 6 yıldır resim sanatıyla birleştiren Greg Dunn, ‘Self-Reflected’ (Özyansıtma) adı verilen proje kapsamında el işi bir yöntem geliştirmiş. Dunn, sanatçı ve fizikçi arkadaşı Brian Edwards’tan yardım alarak insan beynine hiç görmediğimiz açılardan bakmamızı sağlıyor.

İşte birkaç örnek:

visual-cortex1

Yukarıdaki görüntü beyinde görsel informasyonun işlenmesinde önemli rol oynayan  ‘visual cortex’e (görme merkezi) ait.

cerebellar-folia1

Burada iskelet kaslarının hareketini kontrol eden ‘cerebellum’ (beyincik) görülüyor. Karmaşık işlerin birçoğu beyincik tarafından yapılıyor. Bilinç ile bilinçsizlik arasında geçiş organı olarak kabul ediliyor.

parietal-gyrus-closeup1

‘Serebral korteks’te hareket ve görüşü entegre eden ‘parietal lob’ kısmından etkileyici bir detay. 

brainstem-and-cerebellum1

‘Brainstem’ (Beyin sapı ya da kökü) ile beyincik. Nefes alıp verme, kanın damarlarda dolaşması, kalbin atım düzeni, uyku ve uyanıklık, dikkat ve bunun gibi birçok önemli faaliyet buradan kontrol ediliyor.

thalamus-and-basal-ganglia1

Burası beyindeki ‘talamus’ (amaca yönelik bilinçli davranışlardan sorumlu kısım) ve beyinde motor aktiviteyi düzenleyen ‘bazal ganglion’ bölgesi. Karmaşık motor hareketlerin uygulanması ve yönetilmesi bu yapılar aracılığıyla yürütülüyor.

Diğer görselleri ve buradaki örneklerin orjinal büyüklükteki seçeneklerini görebilmek için buraya tıklayabilirsiniz: GDUNN Design

Gregg Dunn, bu eserleri oluşturmak için önce beyindeki nöron (sinir hücreleri) taramaları, detaylı tasvirleri ve birbirlerine nasıl bağlandıkları hakkında bilgi topluyor. Bunları şeffaf tabakalar üzerinde el çizimleri yapmak için kullanıyor. Veriler, Brian Edwards’ın yardımıyla nöronların birbirleriyle iletişimlerini taklit eden bir bilgisayar programına aktarılıyor. Sonuçlar altın yaprak tabakalarına basılıyor ve bu büyüleyici beyin manzaraları elde ediliyor.

Görüntüler üzerinde ışığın açısı değiştikçe her sinir hücresi, aralarındaki bilgi akışı ve nöron katmanlarının adeta hayat buluyor gibi görüldüğünü vurguluyor Dunn; “Bizi biz yapan, varlığımızı ortaya koyan sinirsel aktivitenin derinliğini ve genişliğini gösteriyoruz.”


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Beyni hiç böyle görmediniz” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir