Çin’de ‘orman kent’ yapılıyor

Liuzhou orman kentinde 40 bin ağaç dikilecek, 30 bin kişi yaşayacak.

Çin’in Nankin şehri için geçtiğimiz aylarda iki kuleden oluşan dikey orman konsepti hazırlayan İtalyan mimar Stefano Boeri, bu sefer daha büyük bir projeye imza atıyor. Yenilenebilir enerji alanında yatırımlarını artırmaya çalışan Çin, mimar Boeri’nin içinde 40 bin ağaç bulunan ilk orman kent projesini hayata geçiriyor.

Liujiang nehri boyunca 175 hektarlık bir alanı kaplayacak olan orman kent, ülkenin güneyindeki Guangxi bölgesinde yer alan Liuzhou şehri yakınlarında inşa edilecek. Kentin tamamlandığında 30 bin kişiyi barındırması ve dikilecek ağaçlar sayesinde yılda 10 bin ton karbondioksit ile 57 ton diğer kirleticileri emebilmesi hedefleniyor.

Liuzhou orman kentinde 40 bin ağacın yılda 900 ton oksijen üreteceği hesaplanıyor. Dikilecek ağaçların yanı sıra şehrin 100 farklı türden yaklaşık 1 milyon bitkiyi barındıracağı belirtiliyor. Binaların dış cepheleri neredeyse tamamen bitkiler ve ağaçlarla kaplı olacak. Ulaşımda elektrikli araçların kullanılacağı yerleşim birimi, Liuzhou şehrine de hızlı tren hattıyla bağlanacak.

Orman kentte ofislerin, alışveriş merkezlerinin, yaşam alanlarının, okulların ve iki de hastanenin inşa edilmesi planlanıyor. Güneş enerjisi ve jeotermal enerji ile kentin elektrik ihtiyacını da kendi kendine karşılayabileceği düşünülüyor. Liuzhou Kentsel Planlama Ofisi tarafından kabul edilen proje için yakında inşaat çalışmaları başlayacak.

2020’de tamamlanması beklenen projeden ilk konsept fotoğraflar:

orman_kent2

orman_kent3

orman_kent4

orman_kent5

orman_kent6

orman_kent1


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir