Güneş enerjisi sıvılaştırılıp depolandı!

İsveç’teki bilim insanları güneş enerjisinin depolanmasını sağlayan kimyasal sıvı geliştirdi.

Güneş enerjisini kullanmayı en zor kılan unsur, depolanamaması ve her zaman talep edildiğinde ihtiyacı karşılayacak durumda olmaması. Hal böyle olunca da yağmurlu bir günde güneş enerjisi kullanmak hayal oluyor. İsveç’teki bir profesör, bu soruna bir çözüm bulmuşa benziyor.

Gothenburg’daki Chalmers Teknoloji Üniversitesi araştırmacılarının bilim dergisi Energy & Environmental Science’ta yayınlanan çalışmasına göre, güneş enerjisi, istenilen süre kadar depolayan kimyasal sıvı molekülleriyle korunabilir ve tüm dünyada kullanılabilecek bir enerji üretim sistemine dönüştürülebilir.

Kasper Moth - Poulsen
Profesör Kasper Moth – Poulsen

6 yıldır süren araştırmanın başındaki isim olan profesör Kasper Moth – Poulsen, ‘moleküler termik güneş sistemi’ adı verilen karmaşık yöntemle ilgili şunları söylüyor: “Yaptığım bu moleküller güneş ışığını emiyor. Bu moleküller daha sonra başka moleküllere dönüşüyor ve bu ‘izomel’ adını verdiğimiz molekül zamana dayanıklı. Böyle olunca molekülü depolayabiliyoruz. Enerjiye ihtiyacımız olduğunda da bu molekülü tetikleyerek ısı enerjisi olarak kullanabiliyoruz. Daha sonra da depodaki molekül eski haline dönebiliyor.”

Araştırmaya göre sistem, etkili bir şekilde güneş ışığını emmeli ve güneş ışığının büyük bölümünü yakalayabiliyor olmalı. Yine etkin biçimde bu ışığı depolayacak moleküle dönüştürmesi gerekiyor ve bunu yaparken çok yüksek bir enerji yoğunluğuna sahip olmalı. Son olarak da sağlam, ucuz ve uzun süreler boyunca kullanılabilir olmak zorunda.

Projenin başlangıcında kimyasal sıvının ana bileşeni olarak pahalı rutenyum elementi kullanılıyordu. Ekip, zamanla daha ucuz karbon temelli elementlerle de kimyasal sıvıyı oluşturmayı başardı. Profesör Poulsen ve ekibi, 6 yıl içinde güneş enerjisinin yüzde 1,1’ini depolayarak kimyasal enerjiye dönüştüren moleküller oluşturdu. Poulsen, üretilen enerji moleküllerinin yüzde 10’unun depolanabildiğinde sistemi görücüye çıkaracağını kaydediyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Güneş enerjisi sıvılaştırılıp depolandı!” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir