Araştırma: Titan’da 300 milyon insan yaşayabilir

Satürn’ün en büyük uydusu Titan, metan denizleri ve nükleer potansiyeli ile dev bir enerji kaynağı.

Bilim insanları, Satürn’ün en büyük uydusu Titan’da 300 milyon insanı barındıran bir koloniyi ayakta tutabilecek enerji kaynakları olduğunu bildirdi.

ABD’deki iki enstitü ile bir üniversiteden araştırmacıların, bilimsel makalelerin yer aldığı ArXiv.org’da yayınlanan ortak çalışmasına göre, radyasyondan koruyan kalın atmosferi, kayalık yüzeyi ve zengin enerji kaynaklarıyla Titan dev bir koloniye ev sahipliği yapabilir.

Uzmanlar, Titan’a inşa edilebilecek yapılara güç sağlayacak kaynakları nükleer, kimyasal, hidro, rüzgar ve güneş enerjisi olarak sıralıyor. Güneş Sistemi içindeki uyduların hemen hepsinde bulunabilen plütonyum-238 izotopu, Titan’da da en az 50 yıllık bir nükleer enerji gücü açığa çıkarmada kullanılabilir. Ayrıca uyduda bol miktarda bulunan metan denizleri ve gölleri de her alanda enerjiye dönüştürülerek olağanüstü derecede faydalı olabilir.

kraken_mare
Titan’daki Kraken Mare metan denizi (NASA)

Titan’daki akışkan sıvı bolluğu, hidro elektrik santrallerine imkan veriyor. Oldukça sakin görünen metan denizlerindeki dalgalar sadece 1 santimetre yüksekliğinde olsalar bile, dik bir yokuş / eğim oluşturabilen sistemler ile akıntının şiddeti artırılabilir ve önemli derecede elektrik elde edilebilir.

Rüzgar enerjisini kullanabilmek için Titan’da atmosferin yukarı kısımlarına çıkmak gerekiyor. Yaklaşık 40 kilometre yüksekliğe yerleştirilebilen ve yere bağlı olan balon – zeplin santraller ile saniyede 20 metre hızla esen rüzgarlardan yüzlerce megawatt enerji sağlanabilir.

Güneş’e Dünya’dan 10 kat daha uzak bir mesafede yer alan Titan, buna rağmen yıldızdan dikkat çekici derecede enerji elde edebilir. Araştırmaya göre, 300 milyon insana elektrik sağlayabilmek için Titan’ın yüzeyinin yüzde 10’unu güneş panelleriyle kaplamak yeterli.

titan
Titan’ın yüzeyinden Satürn’ün görünüşü illüstrasyonu

Maryland eyaletindeki Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmaya katılan gezegen bilimci Ralph Lorenz, “Uzun vadede Güneş Sistemi çapında büyük bir kolonileşme gerçekleştirmek istiyorsak, Titan’da bulunan metan bolluğu uzay araçlarımıza ve roketlerimize büyük bir yakıt imkanı sağlayacak. Burası bir istasyon, ikmal merkezi olacak” diyor.

California Teknoloji Enstitüsü’nden Yuk Yung, ABD nüfusu kadar insana Titan’da sadece rüzgar ve güneş enerji ile bile güç kaynağı oluşturulabileceğini kaydediyor. Merkezi Arizona’da bulunan Gezegen Bilimi Enstitüsü araştırmacısı Amanda Hendrix, Satürn’ün bu uydusundaki enerji kaynaklarının kendisini büyülediğini ifade ediyor.

Aşağıdaki video klipte 2005 yılında Avrupa Uzay Ajansı’nın Huygens keşif aracının Titan’a inişi sırasında kaydettiği görüntüleri izleyebilirsiniz:

Titan’da bir koloniye güç sağlamak için birçok yol olduğunu belirten Amanda Hendrix, şunları söylüyor: “Yüzey barajlar ve santraller inşa etmek için ve madencilik yapmak için oldukça uygun. Bir enerji kaynağı olarak uydunun en büyük metan denizi Kraken Mare’deki gelgitler de çok güçlü.”

Dünya’nın uydusu Ay’dan yüzde 50 oranında daha büyük olan Titan, aslında eksi 180 dereceye inen yüzey sıcaklığı ile oldukça soğuk bir yer. Buna rağmen bir gün insanoğlunun bu uzak gök cismine gideceğine, soğuktan koruyan yapılar inşa edileceğine ve uyduyu kolonileştireceğine inanan bilim insanlarının sayısı hiç de az değil.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Araştırma: Titan’da 300 milyon insan yaşayabilir” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir