Gaziantep’te 3 bin 700 yıllık ‘gülücük’ bulundu

Karkamış antik kentinde keşfedilen ‘gülen yüz’ dünyanın en eski emojisi olabilir.

Gaziantep’teki Karkamış antik kentinde bu yıl etabı tamamlanan kazı çalışmalarında üzerine ‘gülücük’ ifadesi çizilmiş 3 bin 700 yıllık şarap testisi çıkarıldı. Net olarak görülebilen şekil, dünyanın en eski gülen yüz emojisi olabilir.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, iyi korunmuş haldeki şarap testisi, Suriye sınırına sıfır noktada bulunan dünyanın en önemli antik kentlerinden Karkamış’ta, Türk – İtalyan ekip tarafından gün ışığına çıkarıldı. İtalya’nın Bologna Üniversitesi’nden profesör Nikolo Marchetti, 65 hektarı Türkiye tarafında 35 hektarı ise Suriye tarafında yer alan Karkamış antik kentinin milattan önce 2. bin yılda Anadolu’da ve Mezopotamya’da hüküm süren Hititlerin önemli kentlerinden biri olduğunu kaydetti.

emoji2

Kazı ekibinin lideri olan profesör Marchetti, “Karkamış’taki kazıları 7 yıldır aralıksız sürdürüyoruz. Hitit İmparatorluğu’nun başkenti işlevini yerine getirmiş olan Karkamış kazı alanı, Türkiye’deki en geniş alanda ortaya çıkarılan mimari kalıntılara sahip. Nekropol alanında çeşitli küpler, kaplar bulduk. Bunlardan en ilginci, M.Ö. 1700 yılına ait üzerinde gülücük emojisi bulunan bir testi. Bu testi şerbet içmek için kullanılmış. Muhtemelen dünyanın en eski gülümsemesi. Bunu yapan usta ne amaçla bu emojiyi çizmiş bilemiyoruz ancak biz gülücük olarak nitelendiriyoruz” diyor.

Testinin parçalanmış olarak keşfedildiğini belirten Marchetti, tarihi eserin daha sonra usta restoratörler tarafından birleştirildiğini ve ortaya eşsiz bir eserin ortaya çıktığını söyledi. İtalyan uzman, emojili testinin diğer buluntularla birlikte Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ne teslim edileceğini aktardı.

Hitit ve Asur İmparatorluğu dönemlerinde önemli bir şehir olan Karkamış, Roma döneminden sonra önemini kaybetmeye başlamıştı. Marchetti, Türkiye’nin en geniş mimari kazı alanında çalıştıklarına dikkati çekerek Karkamış’ta şimdiye kadar genellikle Demir Çağı, Geç Hitit dönemine ait kalıntılar bulduklarını, ancak bu yıl Hitit İmparatorluğu’na ait tabakalara ulaştıklarını bildirdi. Karkamış krallığına ait önemli bilgilerin gün ışığına çıktığını anlatan İtalyan profesör, bu bilgiler ışığında tarihte yeni sayfalar yazabileceklerini anlattı.

emoji3
Karkamış’ta ortaya çıkarılan kalıntılar

1980’lerden itibaren dijital hayatımıza giren gülücük ifadesi, her gün insanların birbirine en az 6 milyar kez gönderdiği binlerce emojiden sadece biri. Geçtiğimiz Şubat ayında, Slovakyalı araştırmacılar 1635 yılında Trencin kentinde yaşamış Jan Ladislaides adlı bir avukatın belgelerinde gülücük ifadesi bulmuş, dünyanın en eski emojilerinden birisi olabileceğini iddia etmişlerdi.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Gaziantep’te 3 bin 700 yıllık ‘gülücük’ bulundu” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir