Zeytinyağı hafızayı ve öğrenmeyi koruyor

ABD’li araştırmacılar, zeytinyağının Alzheimer hastalığının etkilerini azalttığını tespit etti.

ABD’deki bilim insanları, ekstra sızma zeytinyağının beyni bilişsel gerilemeye karşı koruduğunu ve Alzheimer ihtimalini azalttığını ortaya koydu.

Voice of America (Amerika’nın Sesi)’nin haberine göre, Philadelphia kentindeki Temple Üniversitesi’nden araştırmacılar, ekstra sızma zeytinyağının hafızayı ve öğrenme becerisini koruduğunu, Alzheimer’ın klasik belirtilerinden olan amiloid plaklarının ve nörofibril yumaklarının oluşmasını azalttığını bildirdi.

Araştırmaya göre, zeytinyağı enflamasyonu azaltıyor ve otofaji denen süreci tetikliyor. Otofaji, hücrenin bozulmuş toksik yapılarının, hücrenin kendi lizozomu tarafından sindirilmesi demek. Sindirilenlere bu amiloid plakları ve nörofibril yumakları da dahil.

Çalışmanın başındaki isimlerden Domenico Pratico, ekstra sızma zeytinyağıyla beslenen farelerin beyin hücrelerinde daha fazla otofaji yaşandığını, plakların ve yumakların da azaldığını kaydetti. Pratico ve ekibi, Alzheimer’ın üç vasfına göre fareleri değerlendirdi: Hafızada bozulma, amiloid plaklar ve nörofibril yumaklar. Fareler iki gruba ayrıldı. Bir gruba ekstra sızma zeytinyağlı zengin beslenme uygulandı, diğer grup ise normal beslendi.

amyloid-plaques-1
Alzheimer’ın belirtilerinden olan amiloid plaklar

Zeytinyağı verilen fareler daha altı aylıktı ve Alzheimer’ın hiçbir belirtisi ortaya çıkmamıştı. 9 ve 12 aylık olduklarında iki grup fare arasında görünürde bir fark olmasa da çalışma belleği, görsel hafıza ve öğrenme becerilerinde, zeytinyağı verilen farelerden daha iyi sonuç alındı.

Farelerin beyin dokularının analizinde başka farklılıklar da var. Göze çarpan en önemli farklılık sinaptik entegrasyonda. Sinir hücreleri arası iletişim olan sinapsın bütünlüğü, ekstra sızma zeytinyağı verilen farelerde korunmuş. Ayrıca sinir hücrelerinde otofajinin canlanması önemli ölçüde artmıştı.

Araştırmacıların bundan sonraki hedefi, 12 aylık olan ve Alzheimer belirtilerini göstermeye başlayan farelere zeytinyağı verildiğinde ne olacağını görmek. Zira bir hasta bunama şüphesiyle doktora gittiğinde hastalık genelde başlamış oluyor. Zeytinyağının sonradan beslenmeye dahil edilmesi, hastalığı durdurabilir ya da geri çevirebilirse, bu Alzheimer’a karşı büyük bir başarı sayılacak.

“Zeytinyağı hafızayı ve öğrenmeyi koruyor” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir