Yazların yağışlı geçmesine alışın

İklim değişiklikleri sebebiyle yaz aylarında görülen şiddetli yağışların sayısı artacak.

Küresel ısınmanın sebep olduğu iklim değişiklikleri, yaz mevsimini tahmin edilebilir olmaktan çıkarıyor. İklim uzmanları artık yazların aşırı sıcak ve şiddetli yağışlarla geçeceğini belirtiyor.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle’nin haberine göre, yaz mevsimindeki yoğun ve sürekli yağışlar istisna olmaktan çıkıyor. Almanya’nın Potsdam kentindeki İklim Araştırmaları Enstitüsü’nden meteorolog Peter Hofmann, yaz aylarındaki kesintisiz kuru ve 25 – 30 derece ısınan havaların geçmişte kalacağını belirtti. Hofmann, normal yaz mevsiminin uzun ve kuru havaların sürekli sağanak yağışlarla kesildiği aylar halini alacağını kaydetti.

İklim değişikliğinin sadece hava sıcaklığının artmasına yol açmadığına dair belirtilerin bir süredir gözlemlenmekte olduğunu söyleyen Alman uzman, “Arktik bölgelerin yeryüzünün diğer kesimlerine göre daha fazla ısınması atmosferdeki sirkülasyonu etkiliyor. Bunun sonucunda da fırtına ve yağışlı hava durumlarının daha sık ortaya çıktığını görüyoruz” dedi.

Atmosferdeki ısınmanın yağışların şiddetini artırdığını söyleyen Hofmann, aşırı hava durumlarının sonuçlarını kestirmenin zor olmadığını, yerleşimin yoğun olduğu büyük kentlerde yağmur sularının akacak yer bulamadığı için sokak ve evleri bastığını ve kısa zamanda gökten inen su kitlesinin kanalizasyona sığmadığını vurguluyor.

İklim araştırmacısı, değişen ve aşırılaşan hava durumlarına alışmaktan ve ona göre önlemler almaktan başka çare olmadığının altını çiziyor. Almanya’nın Potsdam kentindeki İklim Araştırmaları Enstitüsü, iklim etkisi, küresel değişim ve sürdürülebilir gelişme alanlarında araştırmalar yapıyor.

İstanbul’da 18 Temmuz günü metrekareye düşen 250 kilogram yağmur ile son 32 yılın en yoğun yağışı yaşanmış, metro istasyonlarını, alt geçitleri, tünelleri, birçok ev ve iş yerini su basmış, çok büyük çapta maddi hasar meydana gelmişti.

(Fotoğraf: Mustafa Özdabak)

“Yazların yağışlı geçmesine alışın” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir