Kanser tedavisinde ‘altın’ devrimi

Avrupalı araştırmacılar altın madeninin daha önce hiç bilinmeyen özelliklerini keşfetti.

Yüzyıllardır değer kaybetmeksizin hayatımızda var olan, doğanın kusursuz elementi altından sağlık alanında yeterince faydalanabiliyor muyuz? İskoç ve İspanyol bilim insanları, değerli altın nano-parçacıklarının kanserle mücadelede kullanılan ilaçların etkisini artırabileceğini ortaya çıkardı.

The Independent ve BBC’nin haberlerine göre, İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi ile İspanya’daki Zaragoza Üniversitesi araştırmacıları, bir zebra balığının beynine yerleştirilen altın parçacıklarının, kanser ilaçlarının etki etme hızını yükselttiğini keşfetti. Uzmanlar, altın zerreciklerinin tümörleri hedef aldığını ve kemoterapi sırasında sağlıklı organların zarar görmesini engellediğini de belirledi.

Geliştirilen tekniğin insanlar üzerinde uygulanması için daha zamana ihtiyaç var. Altın insan vücudu için en güvenli kimyasal element olarak tanımlanıyor ve herhangi bir yan etki olmadan kimyasal reaksiyonları hızlandırma özelliği bulunuyor.

Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmaya katılan Asier Unciti-Broceta, altının daha önce bilinmeyen bir özelliğini keşfettiklerini belirterek, “Bunu hastalar üzerinde uygulamak için epey zaman var ama bu ileri doğru atılmış bir adım. Bir gün cerrahların, kemoterapinin direkt olarak tümörlere etki etmesini sağlayacak ve altın elementini kullanacak bir cihazı vücuda yerleştirebileceğini düşünüyoruz” diyor.

Bilim insanlarına göre bu tarz yöntemler beyin tümörlerini ve diğer tedavisi güç kanser türlerine müdahaleyi kolaylaştırabilir. İngiltere’deki Cambridge Kanser Araştırmaları Enstitüsü ile Mühendislik ve Fiziksel Bilimler Araştırma Konseyi’nin finanse ettiği çalışmanın sonuçları Angewandte Chemie dergisinde yayınlandı.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir