Dünya benzeri iki komşu gezegen bulundu

Sadece 12 ışık yılı uzaklıktaki Tau Ceti sisteminde iki gezegen yaşama uygun olabilir.

Gökbilimciler, Güneş Sistemi’nden yalnızca 12 ışık yılı uzaklıkta Dünya benzeri olduğu düşünülen iki yeni gezegen keşfetti. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre)

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, uluslararası araştırma ekibi, gökyüzünde çıplak gözle de görülebilen Tau Ceti yıldızı etrafında dönen yedi gezegen tespit etti. Bu gezegenlerden ikisinin ‘habitable zone’ (bilinen yaşama uygun bölge) sınırları içinde olduğu belirlendi. Gezegenlerin dört tanesinin Dünya ile aynı boyutlarda olduğu, iki gizemli diyarda ise hayata uygun atmosfer koşulları ve akıcı su bulunabileceği bildirildi.

İngiltere’deki Hertfordshire Üniversitesi’nin önderlik ettiği araştırma kapsamında, gezegenler Tau Ceti b, c, d, e, f, g, h olarak adlandırıldı; e ve f gezegenlerinin ‘goldilocks bölgesi’ adı verilen ‘bilinen yaşama elverişli’ kısım sınırlarındaki yörüngelerinde döndükleri ortaya çıktı. Dünya’dan 3,9 kat daha büyük olan bu iki gezegen, kayalık yapılarıyla da dikkat çekiyor.

tau_ceti_gunes_karsilastirmasi
Tau Ceti (üstte) ve Güneş Sistemi’nin (altta) karşılaştırılması. Ortadaki açık yeşil kısım, bilinen yaşama uygun olabilecek bölgeyi gösteriyor.

Bununla birlikte, Tau Ceti yıldızının etrafında büyük bir enkaz diskinin bulunduğu, asteroitlerin ve kuyruklu yıldızların yoğun bombardımanından dolayı gezegenlerin yaşanabilirliğinin muhtemelen azaldığı da tahmin ediliyor.

Gökbilimciler yıllardır farklı teleskoplar ile Tau Ceti sistemi üzerinde yaptıkları binlerce gözlem sayesinde yıldızın ışığındaki değişimleri belirleyerek bilgisayar modelleri oluşturdu ve gezegenlerin özelliklerini belirledi. Güneş benzeri G tayf sınıfı anakol bir yıldız olan Tau Ceti, yaşama uygun gezegen araştırması için en uygun hedeflerden birisiydi.

TauCetilocationjpg-3222307_p9
Tau Ceti yıldızı geceleri çıplak gözle de görülebiliyor.

Tau Ceti, Güneş’in yüzde 78’i kadar kütleye sahip, yani biraz küçük bir Güneş benzeri yıldız. Kütlesine paralel olarak, çapı da Güneş’in yüzde 80’i kadar ve yüzey sıcaklığı 5 bin 100 derece civarında. Bu sebeple çevreye yaydığı enerji de Güneş’in yüzde 50’si kadar. Yıldızın kütlesi biraz düşük olduğu için, bizim yıldızımız Güneş’ten daha uzun ömürlü olacak. Güneş’in ortalama ‘toplam’ ömrü 10 milyar yıl olarak hesaplanıyor. Tau Ceti’nin ise 30 milyar yıl kadar sağlıklı biçimde parlayacağı öngörülüyor.

Araştırmaya katılan astronomlar, bu sistemdeki iki gezegenin, insanoğlunun gelecekteki kolonileşme projeleri için en uygun adaylar arasında olabileceğini kaydediyor. 2018 yılında uzaya fırlatılacak olan James Webb Uzay Teleskobu, uzak dünyalardaki su, metan, oksijen, ozon ve diğer kimyasalları tespit edebilecek hassaslıkta geliştirildi. Önümüzdeki senelerde bu gezegenlerin atmosferlerine dair daha kesin bilgiler elde edebileceğiz.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir