Antarktika’nın altındaki tehlike: 91 volkan keşfedildi

Yanardağların patlaması halinde buzulların erimesi hızlanabilir ve felaketlere yol açabilir.

Güney Kutup dairesi Antarktika’da araştırmalarını sürdüren bilim insanları, buz yüzeyin altında dünyanın en büyük volkanik bölgesinin bulunduğunu, daha önce bilinmeyen 91 volkandan oluşan bir ağın tespit edildiğini bildirdi.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nden uzmanlar, Antartika’nın batısındaki buzul tabakasının 2 kilometre altında yer alan, dünyanın en büyük volkanik bölgesini buldu. Boyları 100 ila 4 bin metre arasında değişen 91 yanardağın yer aldığı bölge, şimdiye kadar dünyada volkanik bölgelerin en yoğun olduğu yer sanılan Afrika kıtasını geride bırakıyor.

Şu an cevabı en çok merak edilen sorular, hangilerinin, ne kadar aktif olduğu ve ne zaman patlayacakları. Araştırmaya göre, volkanlardan biri patlayacak olursa bile Batı Antarktika’nın buzullarının dengesi bozulabilir. Artan sıcaklık ve lav akıntıları, küresel ısınmanın sebep olduğu erimeyi hızlandırabilir ve su seviyesinin artmasına neden olabilir. Yanardağların ne derece aktif olduğu öncelikli araştırma konusu.

antarktica_volkan1
Yeni bulunan yanardağlardan en büyüklerinin bulunduğu bölgeler (Edinburgh Üniversitesi)

Araştırma kapsamında, Doğu ve Batı Antartika’yı ikiye ayıran ve içinde Ross buzuluyla Ross Denizi’nin bir kısmını da barındıran 3 bin 500 kilometrelik Batı Antarktika Çatlağı boyunca 91’i ilk defa keşfedilen toplam 138 volkanın yerleri belirlendi.

Edinburgh Üniversitesi’nden Robert Bingham önderliğindeki araştırma ekibi, buzul örtüsünün altındaki konik şekillerin birer yanardağ ağzı olduğunu anladıklarında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Bingham, “Gördüğümüz en büyük volkanik aktiviteler, üzerindeki buzulların erimeye başladığı volkanlar. Eğer buzullar volkanlara gerekli basıncı yapmazsa bu volkanik bölge aktifliğini giderek artıracak. Bu hiç iyi bir haber olmaz. Kesinlikle bölgenin izlenilmesine ve araştırılmasına devam edilmeli” diyor.

Araştırmanın ilginç bir başlangıç hikayesi var. Aslında Edinburgh Üniversitesi’nde öğrenci olan Max Van Wyk de Vries’in, kalın buz tabakasının altındaki keşfedilmemiş gizemli dünyaya olan merakı bu çalışmanın yapılmasına yol açtı. İncelemeler sürdükçe konunun boyutu ortaya çıktı ve birçok uzman sonradan dahil oldu. Aynı zamanda ekibin en genç üyesi olan Van Wyk de Vries, “Antarktika, bugün hala yerkürenin, üzerinde en az çalışılmış bölgesi durumunda. Bu yüzden genç bir öğrenci olarak yeni ve çok iyi anlaşılmamış olan bir konuyu öğrenmek beni heyecanlandırıyor” diye konuştu. Araştırma sonuçları Geological Society Özel Neşriyatı’nda yayınlandı.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir