Amberden 100 milyon yıllık çiçekler çıktı

Myanmar’da bulunan amberdeki çiçekler dinozorların hüküm sürdüğü çağlarda yetişti.

Görünen o ki, dinozorlarla aynı dönemlerde yaşamış canlılardan sadece böcekler amber (kehribar) taşı içinde sıkışıp kalmamış. Bilim insanları amber sayesinde tarih öncesi çağlardan günümüze ulaşan ve bütünlüğü bozulmamış 100 milyon yıl yaşında 7 küçük çiçek ortaya çıkardı.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, ABD’deki Oregon Eyalet Üniversitesi araştırmacılarının Myanmar’da bulduğu ve daha önce eşi görülmemiş taç yapraksız çiçek örnekleri, milyonlarca yıl önce bölgedeki yağmur ormanlarında yetişiyordu. Reçine tabakasının içine hapsolan 3,5 – 5 milimetre büyüklüğündeki çiçekler, bu sebeple çok uzun zaman boyunca korundular. Çiçeklerin her birinin 5 yaprağının olduğu görülüyor.

antik_cicekk (3).jpg
Amberde bulunan 100 milyon yıllık çiçekler.

Araştırmayı yürüten ekipten fahri profesör George Poinar Jr, şunları söylüyor: “Amber, çiçekleri öyle güzel muhafaza etmiş ki sanki bahçeden toplanmış gibiler. Dinozorlar, çiçeklerin bulunduğu dalları bir araucaria (orman çamı) ağacının kabuğundaki reçinelerin içine devirmiş olabilir. Böylece bozulmadan fosilleştiler. Araucaria ağaçlarının akrabaları olan kauri çamları günümüzde Avustralya ve Yeni Zelanda’da bulunuyor. Bu ağaçlar hava koşullarına dirençli özel bir reçine üretiyor.”

Günümüzde benzerleri olmayan bu nesli tükenmiş 7 çiçeğe Yunanca ‘5 kanatlı’ anlamına gelen ‘Tropidogyne pentaptera’ adı verildi. Geçtiğimiz aylarda yine amber içinde benzer çiçekler bulunmuş, onlara ise ‘Tropidogyne pikei’ ismi verilmişti. İki çiçek türü de günümüzde hala var olan odunsu bitki türü Cunoniaceae ailesinde sınıflandırıldı.

Bilim insanlarına göre, çiçeklerin bulunduğu antik yağmur ormanı, Gondwanaland adı verilen bir süper kıta üzerinde bulunuyordu. Bu dev kıta, paleozoik ve mezozoik dönemde parçalanarak bugünkü farklı kıtalar görünümüne ulaştı. Cunoniaceae ailesi fosillerine bu nedenle Myanmar ve Avustralya’da rastlanabiliyor.

Bitkilerden salınan reçine veya çeşitli sıvıların katılaşmış hali olan amberlerin içinde milyonlarca yıl öncesine ait canlılar mükemmel bir şekilde korunabiliyor. Aşağıda çiçek fosillerinin diğer fotoğrafları yer alıyor:

antik_cicekk (1)

antik_cicekk (4)

antik_cicekk (2)

antik_cicek


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir