Yüzyılın Güneş tutulması gerçekleşti (Video)

ABD’den çıplak gözle görülebilen tutulma milyonlarca kişi tarafından büyük ilgiyle izlendi.

Kuzey Amerika’da haftalardır beklenen tam Güneş tutulması meydana geldi. Tutulma, ABD’nin batısından doğusuna uzanan, 14 eyaleti kapsayan geniş bir hat üzerinde izlenebildi. Olay, tarihte sadece ABD’den gözlemlenebilen ilk tam Güneş tutulması olarak kayıtlara geçti.

Güneş tutulması Oregon eyaletinden Kuzey Carolina’ya kadar tüm Amerika’da izlenebildi. Bu, 100 yıl içinde batıdan doğu kıyısına kadar görülen ilk Güneş tutulması oldu. Onbinlerce kişi, tarihi olaya tanıklık edebilmek için tutulmanın daha iyi görülebileceği yerlere gitti.

Ancak sadece ülkenin kısa bir şeridi, yani 14 eyalette 110 kilometreden geniş bir koridordaki insanlar Güneş tutulmasına tam olarak şahit oldu. Güneş, Ay tarafından tamamen kapatıldı. Ülkenin geri kalanıysa kısmi bir tutulmaya sahne oldu. Başkent Washington’da Güneş tutulmasının yüzde 80’i görüldü.

tam_gunes_tutulmasi_abd
Tam Güneş tutulmasının görülebildiği dar koridor hattı (NASA)

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Güneş tutulmaları, Ay’ın kendi yörüngesinde ilerlerken Dünya ile Güneş arasına girmesi sonucu gerçekleşiyor. Ay’ın gölgesi Dünya’nın üzerine düşüyor. Genelde tutulmalar parçalı olarak gerçekleşse de, eğer Ay, Dünya’ya yakın bir konumdaysa Güneş’i tamamen engelleyebiliyor ve tam tutulma oluşuyor.

Tutulma sırasında Güneş, Ay’ın arkasında hale şeklinde görülüyor. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararıyor. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlemlenebiliyor.

Türkiye’den şahit olunabilecek en yakın tam Güneş tutulması ise, 20 Nisan 2060’da gerçekleşecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir