Daha güçlü ve bükülgen ‘süper çelik’ üretildi

Hong Kong Üniversitesi önderliğindeki bir ekibin geliştirdiği çelik, her sektörde çığırlar açacak.

Çin ve Tayvan’dan bilim insanlarının oluşturduğu bir ekip, sıradan çeliğin çok daha güçlü bir versiyonunu geliştirdi. Üstelik aynı zamanda çeliğin bükülebilme ve biçimlendirilebilme özellikleri de artırıldı.

Günümüzde çeliğin yüksek dayanma gücü ile bükülgenliği üzerine kurulu birçok sanayi uygulaması var. İki özelliğin de fazla olması tercih sebebi. Ancak geleneksel problem şu; çeliğin sağlamlığı arttıkça sertliği de artıyor, bükülebilme özelliği azalıyor. Yumuşaklığın arttığı durumda ise sağlamlığı azalıyor. Bilim insanlarının son araştırması, bu soruna çözüm bulmuş olabilir.

Hong Kong Üniversitesi’nden Huang Mingxin önderliğindeki ekibin, bilim dergisi Science’ta yayınlanan araştırmasına göre, çeliği hem güçlü hem esnek yapabilen ‘hasarlı ve parçalara ayrılmış’ (D&P) adlı bir yöntem geliştirildi. Uzmanlar şimdilik çok fazla detay vermekten kaçınıyor, fikirlerinin çalınmasından endişe ediyorlar. Yine de açıkladıkları kısıtlı bilgiler şu şekilde: Geliştirdikleri metal, yüzde 0,47 karbon, yüzde 10 manganez, yüzde 0,7 vanadyum ve yüzde 2 alüminyum içeren ‘çığır açan çelik’ sınıfına ait.

Araştırmaya göre, çeliğin üretilmesi süreci, düşük sıcaklık ortamında sertleştirilme işleminin takip ettiği bir ‘soğuk haddeleme’ tekniği içeriyor. Yarı kararlı çelik bileşeni olan östenit taneleri de süreç içinde bir noktada uygulanıyor. Bu yöntem, metale gücünü veren ‘kontrollü hasarlara’ izin verirken bükülgenliği ve esnekliği de artırıyor. Çeliğin hem sağlamlık hem de biçimlendirilebilirlik açısından en iyisi olduğu belirtiliyor.

Çalışmayı yürüten bilim insanlarına göre, geliştirilen çelik otomotivden inşaata, endüstri uygulamalarından uzay araçlarına kadar birçok alanda yenilikleri beraberinde getirecek. Daha sağlam ve yumuşak olan çelik, bugün uçaklarda ve roketlerde kullanılan kritik çelik uygulamalarından daha ucuza mal oluyor. Araştırmacıların iddialarına göre, diğer sektörlerde de geleneksel çeliğin sadece beşte biri kadar bir maliyetle üretilebiliyor. Bu yeni metal türü dünya pazarlarına sunulmadan önce bir dizi testten daha geçirilecek.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir