Metal boynuzlu karınca fosili bulundu

Kehribarda korunan 98 milyon yıllık karıncanın boynuzu demir ve çinkodan oluşuyor.

Bilim insanları, yaklaşık 98 milyon yıl boyunca amber taşı (kehribar) içinde sıkışıp kalmış bir karınca fosili ortaya çıkardı. Cehennem karıncası olarak adlandırılan bu tür, demirle takviye edilmiş ölümcül bir saldırı aracı olan boynuzuyla dikkat çekiyor.

ABD’deki New Jersey Teknoloji Enstitüsü uzmanlarının Systematic Entomology dergisinde yayınlanan araştırmalarına göre, sıradan ağız parçaları yerine yukarı bakan bıçak benzeri yapılara sahip ‘Linguamyrmex vladi’ adlı bu karınca türü, 145 – 65 milyon yıl önceki zaman aralığı olan Kretase periyodunda yok oldu. Artık böyle bir yüz anatomisine sahip hiçbir canlı yaşamıyor.

Bununla birlikte, cehennem karıncasının ağızlarındaki tüyler, günümüzde tropikal bölgelerde yaşayan tuzak çeneli etçil karınca türü Odontomachus’u andırıyor. Ancak fosildeki en dikkat çeken ayırt edici özellik, net bir şekilde görülebilen sivri boynuz. Araştırma ekibinin lideri olan Philip Barden, tüylerdeki sensörler sayesinde karıncanın avını hissedebildiğini, bu alıcıların ağızdaki keskin bıçak benzeri parçaları tetiklediğini ve karıncanın boynuzunu avının içine geçirdiğini belirtiyor.

cehennem_karincasi2
Amberde bulunan boynuzlu karınca (P. Barden & D. A. Grimaldi)

Myanmar’da bulunan fosilin tomografi sonuçları gösteriyor ki, bu ölümcül boynuz metal ile güçlendirilmiş. Demir ve çinko içeren boynuz sayesinde cehennem karıncaları avlarına daha etkili bir şekilde saldırabiliyordu. Metal özelliği ile boynuzlar uzun süre darbelere dayanabiliyor ve yıpranmadan kalabiliyordu.

Cehennem karıncası, adeta bir vampir gibi de kan tüketiyordu. Çene kemiklerini yukarı hareket ettirdiklerinde bir oluk oluşturuyorlardı. Karıncanın huni benzeri bu ağız yapısını böcek kanını içine çekmek için kullandığı belirtiliyor. Araştırmacılar karınca fosilinin yakınında bir grup küçük böcek fosilleri daha keşfetti. Cehennem karıncasının reçine içine hapsolmadan önceki son menüsünün bunlar olduğu düşünülüyor.

Bitkilerden salınan reçine veya çeşitli sıvıların katılaşmış hali olan amberlerin içinde milyonlarca yıl öncesine ait canlılar mükemmel bir şekilde korunabiliyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Metal boynuzlu karınca fosili bulundu” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir