Kendini onarabilen plastik geliştirildi

ABD’de hasar aldıktan sonra kendini canlı insan dokusu gibi iyileştiren malzeme elde edildi.

ABD’deki bilim insanları, organik plastikten yapılan eşyaların tıpkı insan vücudu gibi iyileşerek kendi kendini onarabilmesini sağlayan polimer bazlı bir sıvı üretti.

Nature ve Popular Science dergilerinin haberlerine göre, Illinois üniversitesi araştırmacılarının imal ettiği bu ‘merhem’ plastik eşyaların kırılan veya çatlayan kısımlarına uygulanıyor. Hasarlı bölgeyle temas eder etmez jel kıvamını alıyor ve ardından katılaşıyor. Böylece hasarlı bölgenin üstünü bir kabuk gibi kaplayarak onarım sürecini başlatıyor. Onarıcı jel, kırık parçaların birbirine neredeyse kusursuz bir şekilde kaynamasını sağlıyor.

Geliştirilen özel madde, hasarlı bölgeye kırmızı ve mavi renkli iki ayrı sıvıyla pompalanıyor. Reaktif sıvılar, yalnızca kırık parçaların üzerinde birleşerek jel kıvamında aktif madde oluşturuyor. Yalnızca kırık parçaları birleştiren basit bir tutkal işlevini görmüyor. Aynı zamanda plastik parçaların insan elinde açılan bir yarada olduğu gibi kendini iyileştirmesine imkan tanıyor.

Bu teknolojiden ilk yararlanacak olan sektörlerden biri havacılık ve uzay sanayisi. Yeni model uçaklarda gittikçe daha fazla oranda plastik ve kompozit malzeme kullanılıyor. Onarıcı jelin hasarlı bölgeye uygulanmasıyla kendini onaran uçak kanatları hem kaza riskini azaltacak hem de bakım ve onarım maliyetlerini düşürecek. Ayrıca kazada ezilen tamponu onaran veya çizilen boyanın üzerini kusursuz bir şekilde kapatan otomobiller de sırada.

Onarıcı jel gelecekte acil serviste ve hastanelerde de kullanılacak. Tıbbı jel olarak adlandırılan bir versiyon, atardamarların anında kapanmasını sağlayarak iç kanamaya bağlı ölümleri azaltacak. Jel ayrıca çelik yeleklerin, kurşungeçirmez camların, dalış tüplerinin ve uzay giysilerinin kendini onarmasını da sağlayacak.

“Kendini onarabilen plastik geliştirildi” için 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir