İşte bilinen evrenin en büyük kütleli yapısı!

Gökbilimciler evrenin ilk zamanlarındaki büyük kozmik çarpışmaların başlangıcına şahit oldu.

Bilim insanları, gözlemlenebilen evrenin derinliklerinde çarpışıp birleşen 14 dev galaksinin oluşturduğu bir ‘mega galaksi’ keşfetti. Bilinen evrendeki en büyük kütleli yapı olabilir.

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)’dan yapılan açıklamaya göre, ABD’deki Yale Üniversitesi’nden Tim Miller ile İngiltere Edinburgh Üniversitesi’nden Iván Oteo liderliğindeki iki uluslararası bilim ekibi, Şili’nin Atacama Çölü’ndeki ALMA ve APEX teleskoplarını kullanarak ‘SPT2349-56’ adı verilen devasa galaksi kümelerini meydana getiren yoğunlaşmaları ortaya çıkardı.

Big Bang (Büyük Patlama)’dan yalnızca 3 milyar yıl sonra, yani yaklaşık 12,4 milyar yıl önce gerçekleşen birleşmenin kar topu etkisiyle büyümeye devam ettiği, yüzlerce galaksiyi içine aldığı ve 1000 trilyon Güneş kütlesine ulaştığı düşünülüyor. Bu da SPT2349-56 galaksi kümesini görülebilen evrendeki en büyük yapı haline getiriyor.

yildiz1
SPT2349-56 galaksi kümesi (ESO)

Görselin büyük ve orjinal haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz: ESO

Bu kozmik yığınların içindeki yıldız oluşumu bakımından zengin galaksiler ile olağandışı yıldız oluşum miktarı, bölgeyi genç evrende şimdiye kadar gözlemlenmiş en hareketli yer haline getiriyor. Burada her yıl binlerce yıldız meydana geliyor. Bu oran kendi galaksimiz Samanyolu’nda sadece bir tane.

Yüksek çözünürlüklü yeni ALMA gözlemlerine göre, SPT2349-56 içindeki 14 büyük galaksinin her biri, birbirlerine Samanyolu ile Macellan Bulutları arasındaki uzaklığa benzer bir mesafedeyken birleşmeye başlıyor. Yani yaklaşık 158 bin 200 ışık yılı. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre).

Araştırmanın baş-yazarı Tim Miller, “Bu oluşumların kısa bir sürede nasıl bu kadar büyüdükleri halen bir gizem. Herhangi bir zamanda, Evren’in herhangi bir köşesinde bu gökadalara rastlamak kolay değil. Gökbilimcilerin bekledikleri gibi milyarlarca yılda bir araya gelmediler. Bu keşif büyük kütleli galaksilerin bir araya gelerek nasıl devasa kümeler oluşturduklarını anlamak için büyük bir fırsat” açıklamasını yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir