‘Nano damla’ ile gözlük ve lenslere elveda (Video)

Bilim insanları, ışığın yörüngesini değiştirecek bir göz damlası üzerinde çalışıyor.

Dünyada gözleri iyi görmediği için gözlük takanların sayısı 200 milyonun üzerinde. Bazıları da gözlük yerine lens kullanmayı tercih ediyor.

Lazerle yapılan göz ameliyatları ise göz merceği ve irisin üzerindeki koruyucu kornea tabakasının şeklini değiştiriyor.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Kudüs’teki Shaare Zedek Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılar, geliştirdikleri nano göz damlasının, bütün bunların yerini alabilecek basit bir tedavi yöntemi olduğunu bildirdi.

Rekratif Cerrahi Direktörü David Smadja, “Göz damlasıyla ışığın yörüngesini değiştirmeye çalışıyoruz. Gözlükler, kontakt lensle ve lazer ameliyatıyla korneanın şeklini değiştirmek yerine, korneanın kırılma indeksini değiştiriyoruz. Böylece bütün ışığın, gözün odak merkezinde toplanmasını sağlamak için sadece ışığın yörüngesiyle oynamış oluyoruz” diyor.

Göz damlası tedavisi, bir akıllı telefon uygulaması eşliğinde ve genellikle evde yapılacak şekilde tasarlanmış. Görme bozukluğunun derecesi akıllı telefon uygulamasının yardımıyla belirleniyor. Sonra küçük bir cihaz bağlanıyor. Cihazın içinde, kornea yüzeyinde optik bir şekil çizebilen ve nano parçacıklara kapıyı açan küçük bir lazer kaynağı yer alıyor.

Sentetik nano parçacık solüsyonu, kornea üzerindeki küçük optik şekli buluyor ve böylece ışık retinaya ulaştığında odakta toplanıyor. Hayvan gözlerinde yapılan testlerde, refraktif hatalar nano damlalardan önce ve sonra incelendi. Testlerin sonunda damlaların görme sorunlarını birkaç saatliğine giderdiği görüldü.

Nano damlaların etkisinin ne kadar sürdüğünü belirlemek için yeni bir deney serisi başlatmayı planlayan uzmanlara göre, bu tedavi yöntemi yıl sonuna kadar kullanıma hazır hale gelebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir