Türk bilim adamından suç dünyasını korkutan keşif!

ABD’de yaşayan kriminoloji uzmanı doktor Ali Koçak, saç telini kullanarak birçok bilgiye ulaşabiliyor.

ABD’nin New York kentindeki John Jay College of Criminal Justice kurumu, adli bilim ve araştırmada dünyanın en önemli eğitim ve araştırma merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Burada görevli akademisyenlerden Doktor Ali Koçak, suçluların daha kolay yakalanmasını sağlayacak yeni bir yöntem geliştirdi.

Voice of America (Amerika’nın Sesi)’nin haberine göre, saç konusunda uzman olan Koçak, yaptığı son araştırmalar kapsamında, delil olarak elde edilen saç telinde kullanılan boya cinsleri ve dolaylı olarak boyanın hangi kuaförde yapıldığının saptanmasına kadar suçluya en hızlı şekilde ulaşılabilecek çeşitli araştırmaları yürütüyor.

alikocak2
Doktor Ali Koçak

13 yıldır üniversite bünyesinde çalışan Ali Koçak’ın araştırmalarını sürdürdüğü yöntemlerde, kızıl ötesi ışınlar ve bazı yazılımlar devreye sokularak analiz edilen bir saç telinden suçlunun cinsi ve ırkı saptanabiliyor. Eğer saç teli boyalıysa bu boyanın hangi fabrikada üretildiği hatta hangi kuaförde saçın boyandığı bile öğrenilebiliyor. Koçak’ın saç telinden yola çıkarak başlattığı araştırma, tırnak ojesi ve toprak gibi delillere de uygulanabiliyor.

Koçak’ın araştırdığı kızıl ötesi ışın tekniği ve bilgisayar yardımıyla oluşturulan bilgi bankaları sayesinde, olay yerinde bulunan saç, oje ve toprak gibi delillerin orijinleri bulunup güvenlik güçlerinin suçlulara ulaşması daha da kolaylaşıyor.

Amerika’nın Sesi muhabirlerine konuşan Türk bilim adamı, “Örneğin uyuşturucunun saçın üzerinde nasıl bir etki oluşturduğunu araştırıyorum. Uyuşturucu saçın yapısında nasıl bir değişiklik yapıyor? Saçın çok karışık bir yapısı var. Önemli bir konu çünkü saç çok kolay elde edilebilen bir delil. Her yerde bulunabilir. Herkesten alınabilir. Bu delilin içeriğini ve analizini bulabilmek çok kolaydır. Biz daha fazla kokainin saç üzerindeki etkisi konusunda çalışıyoruz. Daha çok bunu araştırıyoruz. Topraktan elde edilen deliller konusunda araştırmalar yapıyoruz. Bir kişinin saçından alınan bir tek tel ile kimyasal bir etkiden geçip geçmediğini, uyuşturucu var mı, hangi ırktan geliyor? Bu tip şeyleri araştırma imkanımız var” diyor.

Aralarında Türk emniyet görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda ülkedeki yüksek okullardan gelen polis ve güvenlik görevlisi, kriminoloji bilimiyle ilgili son araştırma tekniklerini Ali Koçak’tan öğreniyor. CBS televizyonunun ünlü dedektiflik dizisi CSI da bu üniversitedeki yapılan çalışmalardan ve araştırmalardan esinlenmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir