50 bin yıllık aslan yavrusu bozulmamış halde bulundu

10 bin yıl önce nesli tükenen mağara aslanları, DNA klonlaması yöntemiyle geri getirilebilir.

Rusya’ya bağlı Yakutistan Özerk Cumhuriyeti’nde kazı yapan bilim insanları, yaklaşık 50 bin yıl önce ölen ve donmuş toprağın içinde günümüze kadar büyük ölçüde bozulmamış halde kalan bir mağara aslanı yavrusunu ortaya çıkardı.

Rus The Siberian Times gazetesinin haberine göre, şirin görünümünü koruyan ve ‘Spartak’ adı verilen bu donmuş kedi, antik çağlarda nesli tükenen tüylü mamutlar, gergedanlar ve sonradan kalıntıları keşfedilen diğer hayvanlarda planlandığı gibi, yok olmuş türleri DNA klonlaması yöntemiyle yeniden ortaya çıkarma çalışmalarında kullanılacak.

Muhtemelen son buzul çağından kalan Spartak, nesli kabaca 10 bin yıl önce tükenen mağara aslanlarının en yeni üyesi. Günümüzdeki aslanların bir alt türü olan bu kediler, bazen bozkır aslanı olarak da adlandırılıyor, çünkü bir dönem Avrupa bozkırlarında yaşıyorlardı.

inside_cave_lion_cubtucuk
Spartak / Valery Plotnikov

Araştırmaya İsveç, ABD, İngiltere ve Rusya’dan katılan bilim insanları, Spartak’ın donmuş bedenini, Abyisky bölgesindeki Tirekhtykh nehri kıyısında, birkaç hafta önce meydana çıkardı. Yavru aslanın, geçtiğimiz yıl ortaya çıkarılan muhtemel erkek kardeşi Boris’in kalıntılarından 15 metre uzaklıkta bulunduğu belirtildi.

Spartak cub
Spartak / Valery Plotnikov

Araştırma ekibinden Doktor Valery Plotnikov, “Yavru aslan henüz bir aylıkken, daha gözlerini bile tam açamamışken ölmüş. Gövdesi, yumuşak dokuları, kürkü ve kuyruğu sapasağlam halde günümüze kadar ulaşmış. Kardeşi Boris de geçen yıl bulunmuştu. Bölgede 50 bin yıl önce yaşayan bir dişi aslan ile iki yavrusundan oluşmuş bir mağara aslanı ailesi olduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu.

information_items_7482-kucu
Spartak / Valery Plotnikov

Spartak, incelenmek üzere önümüzdeki aylarda Yakutsk kentindeki bir laboratuvara götürülecek. (Fotoğraflar: The Siberian Times)


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“50 bin yıllık aslan yavrusu bozulmamış halde bulundu” için bir yorum

  1. Amerikan Aslanı hakkında bir bilgi paylaşımı yaparsanız seviniriz.Bilinen en büyük kedi o.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir