Türk araştırmacıdan enerji sorununa uçurtmalı çözüm (Video)

ABD’deki Türk bilim adamı Burak Gözlüklü’nün uzay ve havacılık tasarımları dikkat çekiyor.

Dünyanın en saygın üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)’de çalışmalarını sürdüren genç bilim insanı Burak Gözlüklü, günümüzün en önemli sorunlarından biri olan enerji ihtiyacına uçurtmayla çözüm bulmuş.

Voice of America’nın haberine göre, 2016 yılında Tesla’nın California eyaletindeki Palo Alto’daki tasarım ofisinde Model 3 arabası üzerine de çalışma fırsatı bulan Gözlüklü, kendini tekrar edebilen ve büyüyen drone teknolojileri ile enerji emen sistemler gibi tasarımlar üzerinde uzmanlaşmış.

Büyük hedeflerle yola çıkan Gözlüklü’nün son çalışması ise, temiz ve yenilenebilir enerji türü olan rüzgarı kullanarak yüzlerce eve enerji sağlayabilecek boyutta. Genç bilim adamı, ‘ElectroKite MIT Delta-V’ adını verdiği buluşu hakkında şu bilgileri veriyor:

1610582_original
Burak Gözlüklü

“Rüzgar tribünlerinin doyum noktasına ulaştığı bir büyüklük var. Çok büyük yapılar olduğu için çok fazla enerji üretemiyorsunuz. Fakat bizim üzerinde çalıştığımız uçurtma ile daha küçük bir alanda, örneğin; bir araba boyutunda bir yapıyla bir kaç yüz kilovatlık bir enerji elde edebiliyorsunuz ki bu yüzlerce eve enerji sağlamak demek. Bizim katkımız da, MIT’deki çalışmalarımıza istinaden yapay zeka yöntemleriyle bu uçurtmayı kontrol etmek. Tesla gibi birçok elektrikli araba ve kendi kendini kullanan araçlar bu gibi teknolojiler kullanıyor. Biz bu yaklaşımı uçurtma yoluyla yapıyoruz. Yapay zeka bu uçurtmayı kullanırken ve onu yönetirken, elde ettiği enerjiyi maksimize edebiliyor. Çok fazla enerji elde edebiliyor ve bunu bir şekilde kendisi ayarlayabiliyor. Şu an için prototip aşamasındayız.”

2006 yılında mezun olduğu ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nde okurken Metalurji Bölümü’nde yan dal yapan Burak Gözlüklü, mezuniyetinin ardından yine makine mühendisliğinde yüksek lisans ve havacılık alanında doktora yapmış. Bu süreçte TAİ’de çalışmaya başlayan Gözlüklü, doktorasını da tasarımını yaptığı uçak parçaları üzerine tamamlamış. Şimdiyse doktora sonrası eğitimini ‘Systems Dynamics’ grubunda sürdürüyor.

Gözlüklü ve ekip arkadaşları, enerji elde eden uçurtma projesinin dünya çapında bir ürüne dönüşebilmesi için testlerine devam edecek. Aşağıdaki animasyon klipte de rüzgar tribünleri ile uçurtma teknolojileri kıyaslanıyor:

 

“Türk araştırmacıdan enerji sorununa uçurtmalı çözüm (Video)” için 3 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir