Mermiyi durduran ‘metal’ köpük! (Video)

ABD’deki bilim insanları, yakın mesafeden ateşlenen 0,50 kalibrelik zırh delici mermiyi durdurabilen ve içi boş nano-metal kürelerden oluşan ‘devrim niteliğinde’ bir köpük geliştirdi.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, ABD’deki Kuzey Carolina Üniversitesi tarafından üretilen kompozit metal köpük (CMF), hem mermileri durdurma konusunda geleneksel çelik zırhlar kadar güçlü, hem de bilinen zırhların yaklaşık yarısı ağırlığında. Hafif malzeme, kullanan kişiyi ya da aracı daha hızlı ve çevik hale getirebiliyor.

CMF, paslanmaz çelik, titanyum, alüminyum veya diğer metalik alaşımlardan özel olarak hazırlanmış, içi boş metalik nano-kürelerden oluşan bir köpük niteliğinde. Araştırmacılar, testler için seramik bir yüz plakası, bir CMF çekirdeği ve alüminyumdan yapılmış ince bir arka plakadan oluşan sert bir zırh sistemi üretti.

Daha sonra 0,50 kalibrelik mermiler, saniyede 500 ila 885 metreye (yani saatte 1800 ila 3200 kilometreye) kadar değişen hızlarda ateşlendi. Merminin çarpıp parçalanma anı yüksek hızlı kameralar tarafından kaydedildi. Devrim niteliğindeki malzemenin, mermilerin kinetik enerjisinin yüzde 75’ini emebildiği ortaya çıktı.

Çalışmanın başındaki isim olan ve kariyerinin büyük kısmını CMF geliştirme projelerine harcayan Profesör Afsaneh Rabiei, “Köpük zırhımız, aynı koruma seviyesini elde eden homojen çelik zırhın yarısı kadar ağırlıkta. Zırhlı araçları düşünürsek, korumadan ödün vermeden araç performansına ve yakıt verimliliğine fayda sağlayan önemli ağırlık tasarrufları sağladık. Daha da geliştirebileceğimizi ve hafifletebileceğimizi düşünüyoruz” diyor.

Rabiei ve ekibi, mucize malzemenin, kullanıcıları X ışınlarından, gama ışınlarından, nötron radyasyonundan ve ayrıca ateşle ısıdan korumada çok etkili olduğunu iddia ediyor. CMF’ler çeşitli uygulamalar için umut vaat ediyor: Uzay araştırmalarından nükleer atık, patlayıcı maddeler ve tehlikeli maddelerden korunmaya, askeri ve güvenlik uygulamalarına, hatta otomobillere, otobüslere ve trenlere kadar.

Zırhın daha da güçlendirilip hafifletilmesi için testlerin Kuzey Carolina Üniversitesi’nde sürdürüleceği kaydediliyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Mermiyi durduran ‘metal’ köpük! (Video)” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir