‘Yapay’ böbreklere bir adım daha yaklaşıldı

Yeni bir yapay organ çalışması, dünyada böbrek yetmezliği çeken milyonlarca hastaya umut ışığı oldu.

Hollandalı bilim insanları, işlevsel biyo-yapay böbrek için önemli bir gereklilik olan ‘canlı membran’ oluşturmayı başardı. Çalışma, tüm dünyada böbrek yetmezliği çeken milyonlarca hastaya yeni bir umut ışığı oldu.

Araştırma, ABD’nin Chicago kentindeki Amerikan Nefroloji Derneği (ASN) Böbrek Haftası 2016 etkinliğinde duyuruldu. Hollanda’daki Twente Üniversitesi’nden Dimitrios Stamatialis ile Utrecht Üniversitesi’nden Roos Masereeuw önderliğindeki ekip, işlevsel biyo-yapay böbrek için kilit bir gerekliliği başarıyla tasarladı.

“YAŞAYAN ZAR” OLUŞTURULDU

Araştırmaya göre, polietersülfon (termoplastik bir polimer türü) esaslı içi boş elyaf zarlarında insan böbreği hücreleri (ciPTEC’leri) kullanan bilim insanları, yapay membran yüzeyleri üzerinde sıkı bir böbrek hücre tabakasından oluşan ve “yaşayan” bir zar oluşturmayı başardı. Moleküllerin bir taraftan diğerine taşınabilmesinden dolayı, hücre tabakasının gerçekten fonksiyonel bir yapı olduğu belirlendi.

Çalışmayı değerlendiren Dimitrios Stamatialis, “Bu, biyo-yapay böbreklerin gelişimine yönelik önemli bir adım. Bu çalışmanın stratejileri ve yöntemleri, biyo yapısal bir akciğer, karaciğer ve pankreas geliştirilmesinde de kullanılabilir” dedi.

SENTETİK (YAPAY) ORGANLAR

Fonksiyonel bir biyo-yapay böbrek, böbrek yetmezliği çeken milyonlarca hasta için diyaliz işlemini veya böbrek naklini gereksiz hale getirebilir. (Sadece ABD’de 26 milyon böbrek hastası var.) Üstelik bu organlar, sentetik olmalarına rağmen bileşenleri büyük ölçüde biyolojik materyallere dayanıyor.

Sentetik biyolojisindeki gelişmeler sayesinde yapay organ mühendisliği her geçen gün önem kazanıyor. Yapay akciğerler üzerinde çalışılıyor, kök hücreler kullanılarak mini retinalar oluşturulabiliyor, yapay kalp ve kemikler 3 boyutlu olarak modellenebiliyor.

Tıptaki bu alan henüz mükemmellikten uzak olduğu için daha fazla araştırma gerekiyor. Ancak klasik ya da modern tıbbın başarısızlığa uğradığı yerde gelecekteki gelişmeler imdada yetişebilir.

“‘Yapay’ böbreklere bir adım daha yaklaşıldı” için 4 yorum

  1. Merhaba darı, Günümüzde sağlıklı mısınız, böbrek bağışına hazır olduğunuzu biliyorsanız (birincil masraflarla 500.000 dolar ödersiniz), hayatınızı kurtararak maddi hayatınızı değiştirmek ister misiniz, bağış yapın ve bağış yapın. Acilen 17 böbrek bağışı için acilen böbrek hastanemize acele ediyoruz.
    Talebinizi doktorunuza yazın: [email protected]
    Değil: ameliyat için seyahat etmeye hazır ve sadece sağlıklı insanlar

    Hasan Yekter.
    [email protected]

  2. Haber Saati Başlığı:

    Hastane palmiyelerimiz genel hoapital ([email protected]) şu anda bu hastanede böbrek / karaciğer donörü olmak için herhangi bir sağlıksız formda özel insanlar arıyor. Verici,% 100 çok sağlıklı olmalı ve gerekirse seyahat etmeye hazır olmalıdır. Her böbrek vericisi için ödeme (400.000 Euro para birimi).
    Yani bu tanıya uygun ve bu fırsatı yakalamaya hazır olan herkes derhal şu anda emi yoluyla şu anda hospittal doktora yazmalıdır: ([email protected])
    ve hemen kabul edileceksiniz
    şartlar ve koşullar geçerlidir.
    daha fazla bilgi için şimdi doktora yaz

    Doktor Renato Cambria
    hastane resmi doktoru.
    [email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir