Hint Okyanusu’nun altında kayıp kıta bulundu

Mauritius Adası’nın antik kayaçlarında 3 milyar yıllık gizemli bir kıtaya ait izler var.

Bilim insanları, 3 milyar yıl önce Hint Okyanusu’nun derinliklerine gömüldüğü sanılan bir kıtaya ait parçalar bulunduğunu doğruladı.

Uluslararası bir araştırma ekibinin bilim dergisi Nature Communications’ta yayınlanan çalışmasına göre, okyanusun güneybatısında yer alan ada ülke Mauritius’un altında çok eski ve kayıp bir kıtaya ait izler var.

Araştırmaya göre, yaklaşık 200 milyon yıl önce, süper kıta Gondwana, Afrika, Hindistan, Avustralya ve Antarktika parçalarına ayrıldı. Bu süreçte Mauritius da batısındaki Madagaskar Adası’ndan koptu. Bilim insanları, adada bulunan zirkon minerali parçalarını incelerken Mauritius’un kıtasal kökenlerinin çok daha eskiye uzandığını fark etti.

Güney Afrika’daki Wits Üniversitesi’nden araştırmaya katılan jeoloji profesörü Lewis Ashwal, keşifle ilgili yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: “Dünya, yaşlı kıtalar ve genç okyanuslar olmak üzere iki parçadan oluşuyor. Kıtalar üzerinde 4 milyar yıl öncesine kadar kayalar bulunabilir fakat okyanuslarda bulamazsınız çünkü buralar yeni kayaçların oluştuğu yerlerdir. Bir ada olan Mauritius’ta da 9 milyon yıldan daha eski kaya yoktur. Ancak araştırmamız sırasında 3 milyar yıl yaşında zirkon mineralleri bulduk. Bu da Mauritius’un aslında çok eski ve bilinmeyen bir kıtanın üzerinde yer alan ‘taze yüz’ olduğunu kanıtlıyor.”

zirconn
Araştırma ekibinin bulduğu 3 milyar yıllık zirkon minerali

Bilim insanları daha önce adanın plajlarında antik zirkon mineralleri bulmuştu. Ancak bazı uzmanlar bunların insanlar, dalgalar ve rüzgarlar yardımıyla Mauritius’a taşınabileceğini belirterek araştırmaya tepki göstermişti. Lewis Ashwal ve arkadaşları ise 3 milyar yıllık zirkon minerallerini 6 milyon yıl yaşındaki trachyte kayaçlarının içinden çıkardı ve tartışmalara son verdi.

2013 yılında yayınlanan başka bir araştırmada, yine uluslararası bir uzman ekip, Mauritius yakınında, Hint Okyanusu’nun tabanında 50-80 milyon yıl öncesine ait yaklaşık 25-30 kilometre kalınlığında bir kara kütlesi keşfetmişti. Bilim insanları, kıtaların birbirinden ayrılması sürecinde dev dalgaların altında kalarak okyanusun derinliklerine gömüldüğü sanılan bu kayıp kıtaya ‘Mauritia’ adını vermişti.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Hint Okyanusu’nun altında kayıp kıta bulundu” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir