Beyin kanseri tedavisinde büyük adım

Farelerde çok başarılı olan yeni bir iyileştirme yöntemi yakında insanlarda da denenecek.

Kanada’daki bilim insanları, bağışıklık tedavisinde kullanılan ilaçların oluşturduğu bir karışımla fare beynindeki kanseri yok etmeyi başardı. Yeni yöntem insanlarda da test edilecek.

Başkent Ottawa’daki Doğu Ontario Çocuk Hastanesi Araştırma Enstitüsü (CHEO)’nun Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmasına göre, immunoterapilerin (bağışıklık artırıcı tedavilerin) umut verici bir kombinasyonu, farelerdeki beyin kanseri tümörlerini büyük ölçüde azalttı.

Araştırmaya göre, SMAC Mimetics adı verilen bu ilaç karışımı ile bağışıklık kontrol noktası önleyicileri (ICIs)’tan oluşan bileşim, laboratuar testlerinde fare beynindeki kanser tümörü hücrelerinin öldürülme hızlarını artırdı. En sık görülen beyin tümörü glioblastomaya karşı uzun süreli bağışıklık kazandıran yeni karışım, göğüs kanseri ve kemik tümörüne karşı da hayli etkili.

KANSERE KARŞI ÇIĞIR AÇAN BİR GELİŞME

CHEO’dan doktor Robert Korneluk, “Kanser iyileştirme oranlarını yükseltmek için bir kombinasyon stratejisi izledik. Elde ettiğimiz bulgular, araştırmamızda ve immunoterapi alanında çok önemli bir gelişme anlamına geliyor. Kullandığımız karışımın glioblastomaya karşı sinerjik tümör öldürücü darbesini bütün dünyaya ilk kez biz gösteriyoruz” dedi.

CHEO’dan bir başka araştırmacı Eric Lacasse de, “İki ilaç şirketi, geliştirdiğimiz özel karışımın değişik kanser hastası insanlarda uygulanması için yakında klinik testlere başlayacak. Deneysel tedavilerin çocuk ve yetişkin hastalarda ilk sonuçlarının görülmesi zaman alabilir ancak biz yine de sabırsızlıkla ve heyecanla bekliyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE HER YIL 15 BİN KİŞİYE BEYİN TÜMÖRÜ TEŞHİSİ KONULUYOR

Araştırma ekibinin lideri Shawn Beug ise, SMAC Mimetics ve ICIs kombinasyonunun hem bağışıklık sistemini geliştirdiğini, hem de tümör hücrelerinin sisteme olan saldırılarını zayıflattığını ifade etti.

Sadece Türkiye’de her yıl en az 15 bin kişiye beyin tümörü teşhisi konuluyor. Diğer kanserlere oranla gençlerde daha sık görülen beyin kanserleri tedavisinin ülke ekonomisine yükü yıllık bir milyar doları bulabiliyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Beyin kanseri tedavisinde büyük adım” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir