1100 yıllık ‘spor ayakkabılı’ Türk’ün ölüm sebebi belirlendi

Moğolistan’da bulunan Türk kadın mumyasına dair yeni bilgiler ortaya çıktı.

Moğolistan’daki Altay Dağları’nda geçtiğimiz yıl Türk kökenli olduğu düşünülen bir kadın mumyası bulunmuş, Adidas markasına benzeyen çizgili ayakkabılarıyla ilgi odağı olmuştu. Mumya üzerinde incelemelerde bulunan bilim insanları, kadının başına aldığı şiddetli bir darbeyle hayatını kaybetmiş olduğunu tespit etti.

Konuyla ilgili yeni fotoğraflar yayınlayan The Siberian Times gazetesinin haberine göre, bir yılı aşkın süredir yapılan testlerde 30 – 40 yaşlarında ölen Orta Asyalı kadının mumyasının 1100 yıllık olduğu kesinleşti. İlk keşif bulgularında mumyanın 1500 yaşında olduğu sanılmıştı. Sıradışı bir şekilde günümüzün spor ayakkabılarına benzeyen bağcıklı pabuçları da geçtiğimiz aylar boyunca dikkatlice temizlendi.

kadin

Moğolistan Kültürel Mirası Merkezi’nden araştırmacılar, mumyanın yüzünde ciddi yaralanma izlerine rastladı. Yayınladıkları ilk raporda, “Kadının yüz kemiklerindeki izlere bakılacak olursa ağır bir darbenin ölüm nedeni olduğu oldukça muhtemel” denildi.

Sosyal medyada yayınlanan bir fotoğrafla bir anda fenomen haline gelen mumyanın ayakkabısı, Adidas’ın üç çizgili bilindik modellerine bir hayli benziyor. Moğolistan Kültürel Mirası Merkezi Direktörü Galbadrakh Enkhbat, “Açıkçası beklemediğimiz kadar modern görünümlü bu ayakkabılar, etnologlar (kavim bilimciler) için oldukça ilginç bir çalışma nesnesi. Soğuk bir iklimde bunları giyebilirdim. Yüksek kaliteli dikişleri, parlak kırmızı ve siyah çizgileri, uzunlukları ile hayli şıklar” değerlendirmesinde bulundu.

22

EKSİKSİZ İLK TÜRK MEZARI

Mumyanın söz konusu yıllarda Göktürklerin egemenlik alanında yer alan ve Türklerin yoğunlukla yaşadığı bir bölgede bulunduğunu belirten uzmanlar, kalıntıların Orta Asya’daki Türklerin yaşantılarına ışık tutacağını düşünüyor.

Araştırmacılar mezarın Orta Asya’da bulunan ilk eksiksiz Türk mezarı olduğunu söylüyor. Moğolistan’daki Khovd Müzesi’nden yetkililer, böyle bir mezarla çok nadir karşılaşıldığını, bu durumun kendilerine Türki insanların inanışlarını ve ritüellerini gösterdiğini belirtiyor.

at

Deniz seviyesinden 2 bin 803 metre yüksekte bulunan mezar hakkında konuşan Khovd Müze Müdürü B. Sukhbaatar, “Bu kadar yüksekte olması ve soğuk iklim, mezarın korunmasına yardımcı oldu. Mezarın derinliği ise üç metreydi. Buluntular, bize bu insanların çok iyi birer zanaatkar olduğunu gösteriyor. Görünen o ki kadın soylu birisi değildi. Bunun sıradan bir insan olduğu düşünülürse, zanaat becerileri oldukça iyi gelişmiş” açıklamasını yapmıştı.

Mezarda keçeye sarılmış mumyanın yanı sıra kurban edilmiş bir at, eyer, dizgin, kilden bir kap, ahşap kase, bir demir kazan, dört farklı ipek ceket, işlemeleli yastıklar, bir koyun kafası, içine bir koyunun sırtı konulmuş keçeden bir seyahat çantası, keçi kemikleri ve çanağı taşımak için kullanılan bir çanta bulunmuştu.

11
eyer
elbiseler1
33

Fotoğraflar: Moğolistan Kültürel Mirası Merkezi / The Mongolian Observer


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“1100 yıllık ‘spor ayakkabılı’ Türk’ün ölüm sebebi belirlendi” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir