Dev bir yer altı şehri inşa edecekler

Çinli jeologlar yer altı şehri inşa edilebilecek 1400 kilometrekarelik bir alan belirledi.

Geçtiğimiz günlerde orman kent projesi ile gündeme gelen Çin’de bu sefer de yer altına büyük bir şehir inşa edileceği bildirildi. Bu ‘mega kent’ ülkede yer altına yayılma planlarının ilk adımı olacak.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in, ülkenin kuzeyindeki Xiongan bölgesinde yeni bir şehir oluşturmaya yönelik iddialı programı, yalnızca Hebei eyaletindeki bu az bilinen bölgenin görünümünü değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda yerin altında yeni bir dünya meydana getirmeyi de amaçlıyor.

xi jinping1
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping 

Çinli jeologların Xiong, Rongcheng ve Anxin bölgelerinde zemin koşullarını incelediği, inşa edilecek yer altı yerleşim birimlerinin, Şanghay’daki Shenzhen ve Pudong gibi ekonomik noktalara rakip olacağı ve olağanüstü cazibe merkezlerine dönüşeceği belirtildi.

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua, Toprak ve Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki jeolojik araştırma biriminin incelemelerinin ardından yayınlanan ilk raporlara göre bölgenin ‘yer altı kalkınması için çok uygun’ olduğunu duyurdu. 1400 kilometrekarelik bir alanın araştırıldığı, binlerce yıldır 6 ve üzeri büyüklükteki depremin meydana gelmediği bölgede yer altı şehrinin inşa edileceği kaydedildi.

Detayları sır gibi saklanan projeye göre şehir iki kısımdan oluşacak: 26 metre derinlikten 40 metre derinliğe kadar olan üst katta depolama kısımları, alışveriş ve eğlence kompleksleri, yaşam alanları, otoparklar ve sivil savunma birimleri yer alacak.

40 metreden aşağıda ise tüp ulaşım, su depolama alanları, altyapı unsurları, bilimsel araştırmaların yapıldığı laboratuvarlar ve savunmaya yönelik özel projeleri kapsayan yerleşkeler bulunacak. Zengin jeotermal kaynaklar enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacak. Projeye ilişkin daha fazla detay verilmedi. Özellikle 40 metreden aşağıdaki bölümlerin askeri amaçlarla da kullanılabileceği ifade ediliyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, yer altı şehirleri ve benzer projeler ile 22 milyon nüfuslu başkent Pekin’deki yoğunluğu Hebei ve Tianjin’e doğru dağıtmak, Pekin’deki olağanüstü hava kirliliğini azaltmak ve yeni kentlerde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak istiyor. Casus uydulardan kaçmak isteyen birçok stratejik savunma şirketi de yer altına taşınmak amacıyla Xi Jinping’in planlarını destekliyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir