Tozun altından milyonlarca yıldız çıktı

Gizemli komşu galaksimiz Küçük Magellan Bulutu daha önce görülmemiş detaylarıyla fotoğraflandı.

Küçük Magellan Bulutu, Dünya’dan neredeyse 200 bin ışık yılı uzaklıkta ve 7 bin ışık yılı genişlikte olan yıldızlarla dolu gizemli bir galaksi. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre). Güney yarım küreden çıplak gözle görülebilse de yer ve uzay teleskopları örtücü yıldızlar-arası toz bulutları nedeniyle bu bulut içinde olan şeylerin net bir görüntüsünü elde edemiyorlardı. Ta ki bir Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) teleskobu imdada yetişene kadar.

ESO’dan yapılan açıklamaya göre, Şili’deki Paranal Gözlemevi’nde bulunan VISTA Teleskobu’nun infrared (kızıl ötesi) özellikleri sayesinde gökbilimciler bu komşu galakside bulunan sayısız yıldızı şimdiye kadar görülmemiş netlikte izleyebildi. VISTA, Küçük Magellan Bulutu’nu gizleyen tozu kaldırarak en büyük kızıl ötesi görüntüyü elde etti: Milyonlarca yıldızla dolu olan tek bir kare.

Büyük Magellan Bulutu’nun daha küçük ikizi olan Küçük Magellan Bulutu, aslında bir cüce galaksi. İki bulut da uzaydaki en yakın iki komşu galaksimiz. Kendi aralarında ve Samanyolu Galaksisi ile olan etkileşimleri sebebiyle her ikisinin de şekilleri alışılmışın dışında.

eso1714b1
Daha önce gözlemlenememiş detaylarıyla Küçük Magellan Bulutu yıldızları (ESO)

Küçük Magellan Bulutu tozla dolu ve bu da içindeki yıldızların yaydığı görünür ışığı büyük ölçüde azaltıyor. Yine de elektromanyetik ışınımın tamamı bu toz tarafından eşit miktarda etkilenmiyor. Kızılötesi ışınım görünür ışığa nazaran yıldızlar-arası toz boyunca ilerleyebiliyor. Bu yüzden bir galaksiye kızılötesi ışıkta baktığımızda toz ve gaz bulutları içindeki yeni yıldızların oluşumunu görebiliyoruz.

Görünür ve kızılötesi tarama teleskobu VISTA, geçtiğimiz aylar boyunca iki bulutu da taramaya, yıldız oluşum geçmişini görüntülemeye ve bunların üç boyutlu yapılarını ortaya çıkarmaya odaklandı. Tozun arkasında saklanan milyonlarca yeni yıldızın eşi benzeri görülmemiş görüntüleri elde edildi.

stars1
İçine milyonlarca yıldızın sığdığı Küçük Magellan Bulutu fotoğrafı. Sağ üst köşede ise 47 Tucanae yıldız kümesi yer alıyor. (ESO)

Görselin en detaylı ve orjinal boyutlarına ulaşabilmek için buraya tıklayabilirsiniz: ESO

1.6 gigapiksellik (43 223 x 38 236 piksel) görüntüdeki yeni bilgilerin zenginliği, İtalya’daki Padova Üniversitesi’nden Stefano Rubele liderliğindeki bir uluslararası ekip tarafından analiz edildi. Ekip ileri teknoloji ürünü yıldızsal modelleri kullanarak bazı şaşırtıcı sonuçlara ulaştı.

Küçük Magellan Bulutu’ndaki yıldızların çoğunun daha büyük komşu galaksilerde bulunanlardan çok daha yeni ortaya çıktığı belirlendi. Taramadan elde edilen bu erken tespit, yeni keşifler için sadece bir giriş mahiyetinde. Tarama gözlemleri Magellan bulutlarındaki kör noktaları kapatmak üzere devam ediyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Tozun altından milyonlarca yıldız çıktı” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir