Samanyolu’nun kalbindeki en yaşlı yıldızlar keşfedildi

Şili’deki VISTA Teleskobu, ‘RR Lyrae’ adı verilen 10 milyar yıllık antik yıldızları gözlemledi.

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)’nun Şili’deki VISTA Teleskobu, Samanyolu Galaksisi’nin merkezinde ‘RR Lyrae’ olarak bilinen kadim ve gizemli eski yıldızların yeni izlerine rastladı.

ESO’dan yapılan açıklamaya göre, RR Lyrae yıldızları genellikle yaşları 10 milyar yılın üzerinde olan antik yıldızsal öbeklerde yer alıyor. Bu keşif, Samanyolu’nun şişkin merkezinin ilk yıldız kümelerinin birleşmesiyle oluştuğuna işaret ediyor. Söz konusu yıldızlar belki de tüm Samanyolu’ndaki en büyük kütleli ve en yaşlı yıldız kümelerinden geriye kalanlar olabilir.

Şili’deki Andres Bello ve Pontificia Katolik üniversitelerinden bilim insanları, VISTA Teleskobu’nun kızıl ötesi tarama tekniklerinden faydalanarak galaksimizin kalbinin en net görüntülerini elde etti. Daha önceden bilinmeyen onlarca yeni RR Lyrae yıldızı keşfedildi. Yuvamız Samanyolu’nun merkezi oldukça yoğun bir nüfusa sahip. Bu, çoğu galakside görülen bir ortak özellik olsa da, Dünya’ya yeterince yakın olduğu için derinlemesine çalışabilmek adına eşsiz bir yer.

rr_lyrae
Samanyolu’nun merkezinde yaşları 10 milyar yılı aşan RR Lyrae yıldızları / ESO

Görselin büyük ve orjinal haline buradan ulaşabilirsiniz: ESO

Parlaklığı düzenli bir şekilde artıp azalan RR Lyrae yıldızları, genellikle yoğun küresel kümelerde bulunuyor. Işığının özellikleri sayesinde gökbilimciler bu yıldızların uzaklığını tespit edebiliyor. Maalesef bu mükemmel uzaklık-işaretçileri yıldızlar, çoğu zaman daha genç, parlak yıldızlar tarafından gölgede bırakılıyor ya da toz tarafından örtülüp gizli kalıyor.

RR Lyrae yıldızlarını Samanyolu’nun aşırı parlak merkezinde bulmak ancak VISTA’nın kızıl ötesi yetenekleri ile mümkün olabildi. Keşif, yaşlı küresel kümelerdeki kalıntıların galaksimizin şişkin merkezi boyunca dağıldıklarını gösteriyor. Aşağıdaki videoda Samanyolu’nun kalbindeki yıldızlar ve gök cisimleri yer alıyor:

Araştırmaya katılan gökbilimcilerden Rodrigo Contreras, “Samanyolu’nun merkezinde keşfedilen RR Lyrae yıldızları, galaksinin çekirdeği hakkında önemli anlamlar içeriyor. Kanıtlar şişkin bölgenin başlangıçta birkaç küresel yıldız kümesinin birleşmesiyle oluştuğu senaryosunu destekliyor. Bütün galaksi merkezleri benzer şekilde oluşmuş olabilir” diyor.

Son verilere göre bu antik yıldızlar, neredeyse 10 milyar yılın üzerindeki yaşları ile sönük, ancak Samanyolu’ndaki en eski ve en büyük kütleli yıldız kümesinden geriye kalmayı başaran inatçı bir kesimi temsil ediyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Samanyolu’nun kalbindeki en yaşlı yıldızlar keşfedildi” için 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir