900 yıllık ‘kutup prensesi’ bulundu

Sibirya’nın kuzeyinde yaşamış gizemli bir toplumdan kalan bakır kaplı mumyalar çıkarılıyor.

Rusya’nın Sibirya federal bölgesindeki bilim insanları, soğuk iklim koşulları sayesinde yüzyıllardır buzun içinde korunmuş haldeki bir kadının şaşırtıcı mumyasını ortaya çıkardı. Yaklaşık 900 yıl önce gömüldüğü düşünülen ve ‘kutup prensesi’ adı verilen kadının saçlarının ve uzun kirpiklerinin yerinde olduğu görüldü.

The Siberian Times gazetesinin haberine göre, 35 yaşlarındaki kadın mumya ile en fazla 6 aylık bir bebeğin mumyası, Sibirya’nın kuzeyinde, kuzey kutup dairesine yakın Yamalo-Nenets Özerk Bölgesinde bulundu. Kalın bir tekstil materyali, kürk ve ağaç kabuğu içine yerleştirilmiş durumdaki mumyalar 7 bakır parçasıyla kaplıydı. Bakırın anti-mikrobiyal özellikleri sayesinde mumyaların korunmasına yardımcı olması için kullanıldığı düşünülüyor.

12. yüzyılda gömüldüğü belirtilen kutup prensesinin olağanüstü derecede iyi korunmuş yüzü arkeologları şaşırttı. Mumyanın kirpiklerini, dişlerini ve saçlarını inceleyen uzmanlar, yaşadığı dönem oldukça güzel bir kadın olduğu görüşünde hemfikir. Kutup prensesi, bölgede ortaya çıkarılan tek kadın mumya. Bilim insanları bu sebeple hakkında çok az şey bilinen gizemli bir topluma ait olan kadının sosyal statüsünün son derece yüksek olduğunu kaydediyor. Bebeğin ona ait olup olmadığı ise netlik kazanmadı.

mumya1
Mumya çıkarılmadan önce bakır şeritlerle kaplı hali.

Arkeologlar, mumyayı Sibirya’nın ıssız bir ucundaki Salekhard kasabası yakınlarında yeryüzüne çıkardı. Geçtiğimiz yıl aynı bölgede bakırla kaplı bir mumya daha bulunmuş, en az 800 yaşında olduğu belirlenmişti. Arktik Okyanus’taki Kara adlı denize kıyı olan bölgede yıllık ortalama sıcaklık eksi 5,72 derece. Bu da donmuş mumyaların asırlarca dayanabilmelerini kolaylaştırıyor.

kutup_prensesi2
Mumyanın saçları ve kirpikleri net bir şekilde görülebiliyor.

Kazı alanının özellikle 12. yüzyılda aktif bir yerleşim yeri olduğu sanılıyor. Bölgede 1997 yılından beri keşifler yapılıyor. Sadece 2013 – 2017 yılları arasında 47 mezar çıkarıldı. Bütün bu araştırmalara rağmen, kuzey kutbuna yakın noktada yaşamış bu insanlara ve medeniyetlerine ilişkin çok az şey biliniyor. Neden bu ıssız ve soğuk yerde yaşadıkları, mumyalama tekniklerini nasıl öğrendikleri tam bir sır.

kutup_prensesi3
Mumyanın yaşadığı toplum hakkında çok az şey biliniyor.

Bununla birlikte arkeologlar yakın bir tarihte Salekhard’da 10. yüzyıl Pers medeniyetine ait bronz kaseler ortaya çıkardı. Yaklaşık 6 bin kilometre uzaklıktaki bir uygarlığa ait eşyaların bu bölgede ne aradığı da yeni bir soru işareti. Araştırmacılar, laboratuvar testleriyle esrar perdesini kaldırmayı ve gelişmiş bilgisayar simülasyonu teknikleriyle kadının yüzünü yeniden oluşturmayı planlıyor.

Fotoğraflar: The Siberian Times


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir