Kızıldeniz kıyısında ‘mega kent’ projesi

Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’ü birleştirecek ‘geleceğin şehri’ 500 milyar dolara mal olacak.

Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman, Kızıldeniz kıyısında, ileri teknoloji imkanları ile donatılmış bir mega kent inşa edeceklerini açıkladı. Mısır ve Ürdün’le de bağlantılı olacak ‘geleceğin şehri’ için 500 milyar dolar fon ayrıldı.

BBC ve Daily Mail’in haberlerine göre, başkent Riyad’da küresel bir konferansta konuşan Bin Salman, NEOM adı verilen projenin ilk aşamasının 2025 yılında tamamlanmasının planlandığını belirtti.

Bin Salman’ın açıkladığı hedef, Suudi Arabistan’ın sadece petrol gelirlerine dayalı ekonomisinde çeşitliliğe gitme vizyonunun bir parçası. NEOM kenti 26 bin 500 kilometre karelik bir alana yayılacak. Akabe Körfezi’nde ve Süveyş Kanalı ile deniz ticaret yollarına yakın bir noktada inşa edilecek.

45A1F79A00000578-5012701-image-a-26_1508857732931
Veliaht Prens Muhammed Bin Salman (sağda) ve NEOM’un CEO’su olarak tayin edilen Klaus Kleinfeld (solda) projeye imza attılar.  

Mega kentin enerji, su, biyoteknoloji, gıda, ileri üretim, eğlence gibi endüstrilere yoğunlaşması planlanıyor. Suudi Arabistan’ın Kamu Yatırım Fonu, kentte sadece rüzgar ve güneş enerji santrallerinin kurulacağını, çevre dostu ve yeniden kullanılabilir enerjiden faydalanacaklarını duyurdu.

Fon’dan yapılan açıklamada, “NEOM dünyanın en önemli ekonomik kanallarından birinde konumlanacak. Stratejik yerleşimi bölgenin Asya, Avrupa ve Afrika’yı birleştiren küresel bir merkez olmasını kolaylaştıracak” denildi.

Bu futuristik şehirde insansız hava araçları, sürücüsüz otomobiller ve en yeni robotik cihazların kullanılması amaçlanıyor. NEOM’un üç kıtayı birbirine bağlayacak bir teknoloji ve finans merkezi olacağı belirtiliyor.

“Kızıldeniz kıyısında ‘mega kent’ projesi” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir