Derin uzayda büyüleyici bir yer: Karina Bulutsusu (Video)

300 ışık yılı genişliğindeki bulutsuda yer alan yıldızların yaşam – ölüm döngüsü baş döndürüyor.

Geceleri gökyüzündeki en büyük ve en parlak bulutsulardan biri olan Karina Bulutsusu, Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)’nun Şili’deki Paranal Gözlemevi’nde bulunan VISTA Teleskobu ile görüntülendi.

ESO’dan yapılan açıklamaya göre, infrared (kızılötesi) gözlem yapan VISTA, bulutsuyu çevreleyen sıcak gaz ve karanlık tozun ardındaki hem yeni doğan hem de ölüm sancısı çeken sayısız yıldızı görebilmiş oldu. Karina Takımyıldızı doğrultusunda, yaklaşık 7 bin 500 ışık yılı uzaklıkta yer alan bulutsuda yan yana yıldızların biri ölüp diğeri doğuyor.

Bu kozmik kabarcıktaki büyük kütleli yıldızlardan kaynaklanan yoğun ışıma, çevredeki gazın da ışımasına neden oluyor. Buna karşın bulutsunun diğer bölgelerindeki karanlık toz sütunları yeni doğan yıldızları gizliyor. Karina Bulutsusu’nda adeta yıldızlar ve toz arasında devam etmekte olan bir savaş var. Yeni doğmakta olan yıldızlar şu anda galip taraftalar. Yüksek enerjili ışıma ve yıldız rüzgarları üreterek içinde doğdukları tozlu yıldız doğumevlerini buharlaştırarak dağıtıyorlar.

VISTA’ya ait fotoğraflarla oluşturulan 3 boyutlu Karina Bulutsusu görüntüleri:

300 ışık yılı genişliğindeki Karina Bulutsusu, Samanyolu’nun en büyük yıldız oluşum bölgelerinden biri. Maalesef bizler gibi Kuzeyde yaşayanlar için gök ekvatorunun 60 derece altında bulunduğu için sadece Güney Yarımküre’den görülebiliyor. Bu ilgi çekici yerde Eta Karina en ilginç yıldız sistemi olarak dikkat çekiyor. Eta Karina, 1830’larda gökyüzündeki en parlak nesnelerden biriydi. O zamandan bu yana dramatik bir şekilde sönükleşerek yaşamının sonuna gelse de Samanyolu’ndaki en büyük kütleli ve parlak yıldız sistemlerinden biri olarak kalmaya devam ediyor.

Karina Bulutsusu, 1750’lerde Nicolas Louis de Lacaille tarafından İyi  Umutlar Burnu’nda keşfedildi. O zamandan beri çok sayıda görüntüsü elde edildi. Ancak VISTA Teleskobu geniş bir bölgede oldukça ayrıntılı görüntüler ekleyerek Karina Bulutsusu içinde gizli kalan genç yıldız kümelerini gözler önüne sermiş oldu. Bulutsuya doğru yapılan yakınlaştırma görüntüsü de burada:

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir