Güneş’in ikiz kardeşi: ‘HIP 56948’

HIP 56948, içerdiği alüminyum, kalsiyum, magnezyum, silikon oranları ve yüzey sıcaklığı ile Güneş’e oldukça yakın.

Bilim insanları, Dünya’dan yaklaşık 200 ışık yılı uzaklıkta (1 ışık yılı = Yaklaşık 10 trilyon kilometre) Güneş’e çok benzeyen bir yıldız tespit etti. Çevresinde yaşama elverişli gezegenler olabileceği belirtiliyor.

‘HIP 56948’ adı verilen yıldız, Avrupa Güney Yarımküre Astronomik Araştırmalar Organizasyonu (ESO)’ya ait olan Şili’deki VLT teleskopu, Keck Teleskopu ve Hobby Eberli Teleskopu ile ilk kez gözlemlendi. Brezilya’daki Sao Paulo Üniversitesi’nden gökbilimci Jorge Melendez, HIP 56948’in bizim Güneşimizle aynı büyüklükte, sıcaklıkta ve kimyasal özellikte olduğunu belirterek, “Kesinlikle en iyi ikiz adayı” dedi.

sunstwin533
HIP 56948 (NASA/Hubble)

Melendez ve ekibinin cevabını aradığı en büyük soru ise, HIP 56948’in de bizim Güneş sistemimizdeki gibi gezegenlere sahip olup olmadığı. Astronomlar, söz konusu yıldızın etrafında Jüpiter ve Satürn gibi bir devler görmediklerini, bunun da Dünya gibi yaşanabilir ve küçük gezegenler için milyonlarca kilometrelik boş alan anlamına geldiğini, arama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

HIP 56948’in içerdiği alüminyum, kalsiyum, magnezyum ve silikon oranları ile yüzey sıcaklığının Güneş’e oldukça yakın olduğunu kaydeden bilim insanları, yıldızın etrafında “bilinen yaşama elverişli alan” olabileceğine dikkat çekti. HIP 5648’in Güneş gibi yaklaşık 4 milyar yıl önce oluştuğu düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir