2017 yılı beklenenden bir saniye daha geç geldi

Dünya’nın dönüş hızı ile atom saatlerinin senkronizasyonu için 2016’ya bir saniye daha eklendi.

Dünya, Güneş çevresinde bu yılki dönüşünü normalden 1 saniye daha yavaş tamamladı. Bitmek bilmeyen 2016 yılında, 2017 kararlarınızı kesinleştirmek için fazladan bir saniyeniz oldu.

İngiliz Independent gazetesinin haberine göre, atomik saatlerin hesapladığı zaman ile Dünya’nın gözlemlenen dönüşü arasındaki uyum şu an düzensiz. 1 saniyelik gecikme, zamanı uyumlu hale getirmekten sorumlu olan Uluslararası Dünya Dönüş ve Referans Sistemleri Hizmeti (IERS)’in bir çalışması.

Kuruma ev sahipliği yapan Fransa’daki Paris Rasathanesi’nden yapılan açıklamada, “Bu fazladan saniye, düzensiz halde olan ve Dünya’nın dönüşüyle belirlenen gökbilimsel zamanı, inanılmaz derecede kararlı olan ve 1967’den beri atomik saatlerle belirlenen Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC) ile hizalamayı mümkün hale getiriyor” denildi. Yani bu gece saat 01:59:59’da (TSİ) fazladan bir saniye daha olacak.

Modern saatler Dünya’nın kendi çevresinde dönme süresi olan 24 saate göre çalışıyor. Fakat saniye bazında bakıldığında gezegenimizin dönme hızı değişkenlik gösteriyor. Nedeni ise Ay’ın yerçekimi kuvvetinin üzerimizdeki etkisi. Yörünge ortağımızın itip çekmesiyle Dünya üzerindeki devasa su miktarı hareketleniyor ve günlük dönüş hızını ortalama 1,5 milisaniye yavaşlatıyor.

Bu sebeple IERS gibi kurumlar devreye giriyor. Dünya’nın gözlemlenen hızını, bir saniyeyi sezyum gibi radyoaktif maddelerin çözünmesiyle hesaplayan güvenilir atomik saatlerimizle eşitlemek için 1 saniyelik gecikme kullanılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir