Sesten hızlı yolcu uçakları geri dönüyor

Yeni nesil çevre dostu süpersonik yolcu uçakları, eski jetlerden daha az gürültülü olacak.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), sesten hızlı (süpersonik) yolcu uçağı geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Yeni nesil uçakları eski süpersonik jetlerden ayıracak en büyük özellikleri ise “daha az gürültülü” olmaları.

Sesten hızlı yolcu uçaklarına dönüş, NASA’nın ‘Yeni Havacılık Ufukları’ inisiyatifi kapsamında 2017 mali bütçesinde de yer alan ‘X’ tipi uçaklarıyla mümkün olacak. ABD’nin Virginia eyaletindeki Ronald Reagan Washington Ulusal Havaalanı’ndaki tanıtım töreninde konuşan NASA yöneticisi Charles Bolden, “Daha çevreci, güvenli, sessiz ve hızlı seyahati sağlayacak verimli bir havacılık sistemi için çok çalışıyoruz” dedi.

70 yıl kadar önce pilot Chuck Yeager’ın Bell X-1 uçağıyla ses bariyerini aştığını hatırlatan Bolden, bu mirası daha sessiz süpersonik yolcu uçaklarının geliştirilmesi için kullanacaklarını dile getirdi.

LOCKHEED MARTIN İLE İŞBİRLİĞİ

NASA, bu konuda Amerikan savunma sanayi devlerinden Lockheed Martin ile işbirliğine gidiyor. Hazırlanan ilk dizaynın ismi ise, ‘Düşük Gürültülü Uçuş Gösterimi Sessiz Süpersonik Ulaşım’ın kısaltmasından oluşan ‘QueSST’. Fizibilite çalışmalarının ardından ülke çapında “kabul edilebilir” ses seviyeleri araştırılacak. Lockheed Martin, 20 milyon dolarlık bir bütçe ile 17 ay boyunca ‘QueSST’ modeli üzerinde çalışacak.

NASA’nın 10 yıl sürecek ‘Yeni Havacılık Ufukları’ inisiyatifinin, yakıt tüketimini, karbon emisyonunu ve gürültüyü azaltarak geleneksel uçak dizaynlarında köklü değişikliklere gitmek gibi amaçları bulunuyor. ‘X’ tipi ilk ‘QueSST’ uçaklarının 2020’den sonra gökyüzünde olması hedefleniyor.

FRANSIZ CONCORDE EFSANESİ

Dünyanın sesten hızlı uçan ilk yolcu uçağı olan Concorde jeti, Fransa’da 25 Temmuz 2000’de havalandıktan 2 dakika sonra yanmaya başlayıp bir otelin üzerine düşmüş, 113 kişi hayatını kaybetmişti. Bu, ilk ticari uçuşunu 1976’da yapan Concorde uçaklarının tek ölümlü kazasıydı. Son ticari uçuşunu da 2003’te yapan ve havacılık tarihine adını yazdıran Fransız Concorde’larının ömrü ancak çeyrek asır sürebildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir