Katrilyonlarca dolar değerinde göktaşı

NASA’nın 2030’da ulaşmayı planladığı metal zengini asteroidin 10 bin katrilyon dolar değeri var.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın 2030 yılında ziyaret etmeyi planladığı metal zengini göktaşı 16 Psyche’nin en az 10 bin katrilyon dolar değerinde olduğu belirtiliyor. Bugün dünya ülkelerinin toplam geliri ise sadece 73 trilyon dolar civarında.

Mars ile Jüpiter arasındaki asteroid kuşağında yer alan 16 Psyche’nin uzun zaman önce yok olmuş bir gezegenin soğumuş çekirdeği olduğuna inanılıyor. Yaklaşık 210 kilometre çapındaki dev göktaşı, tamamen metalden meydana geldiği için Güneş Sistemimiz içinde eşsiz bir yere sahip. Ekonomik dengeleri alt üst edebilecek göktaşı, saf demir, nikel, altın, platinyum ve kobalttan oluştuğu düşünülen bir metal topu niteliğinde.

Başlıca 16 Psyche araştırmacılarından Arizona Devlet Üniversitesi astronomu Lindy Elkins-Tanton, Kanada basınına yaptığı açıklamada, “Sadece demirden oluşuyorsa bile en az 10 bin katrilyon dolar değeri var. Ancak bu kadar büyük bir parçayı buraya sürüklesek bile ne yapabiliriz? Üzerine oturup gizlemeye çalışarak küresel bir kaynağı tek başınıza kontrol edebilir ve pazarınızı koruyabilir misiniz? Bütün dünyanın ortak kullanımına sunabilir misiniz?” sorularını yöneltti.

psyche1

Günümüz teknolojileri, 16 Psyche’yi yakınımıza getirerek ya da üzerine araçlar yollayarak madencilik yapılması için henüz yetersiz. Ancak NASA’nın Psyche projesi, daha önce benzerini hiç görmediğimiz küçük metal bir dünyaya ilk kez ulaşılması anlamına gelecek. Bilim insanları, teorilerinin gerçek olup olmadığını araştırma fırsatı yakalayacak.

Elkins-Tanton, şunları söylüyor: “En azından tamamen metal bir yüzeydeki krater izinin neye benzediğini yakından görme şansımız olacak. Söz konusu göktaşının, yok olan küçük bir gezegenin metal çekirdeği olduğunu düşünüyoruz.”

NASA tarafından 2023 yılı Ekim ayında uzaya fırlatılacak robotik Psyche aracı, 2025’te Mars’ı geçip 2030’da göktaşı 16 Psyche’ye ulaşacak. Projenin maliyetinin 450 milyon dolar civarında olacağı belirtiliyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir