Su geçirmeyen ve yanmayan kağıt üretildi

Çin’de geliştirilen ‘süper kağıt’ yangın ve su baskınlarından zarar görmeyecek.

Çinli bilim insanları, 200 derece sıcaklığa kadar dayanabilen ve su geçirmeyen bir kağıt türü geliştirdi.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Şanghay Seramik Enstitüsü’nden araştırmacılar, 2008 yılından beri üzerinde çalıştıkları bir ‘süper kağıt’ türünü 3 yıl içinde dünya marketlerine sunmaya hazırlanıyor.

Gazeteye açıklamalarda bulunan araştırmacı Zhu Yingjie, “Hazırladığımız kağıdın kaligrafiden tutun reklam panolarına kadar birbirinden farklı birçok sektörde kullanılacağını ve insanlara faydalı olacağını ümit ediyoruz. Artık yangın veya su baskını gibi tehlikeleri düşünmeye gerek kalmayacak, bu süper kağıt yüzyıllarca sağlam kalabilecek” dedi.

Enstitü bünyesinde geliştirilen süper materyallerden birisi olan kağıtta kemik ve diş minesinde bulunan bir kalsiyum türü olan hidroksiapatit kullanıldı. Ultra-uzun hidroksiapatit nano-tellerden yapılan kağıt, farklı metotlar denenerek defalarca test edildi. Sonunda araştırmacılar en güçlü inorganik kağıt formülüne ulaştı.

Su geçirmeyen ve 200 dereceye kadar ısıya dayanabilen kağıdın anti bakteriyel özelliğinden ötürü sıradan kağıtlardan daha sağlıklı olduğu da belirtiliyor. Ulusal standartlarla ilgili prosedürlerin tamamlanmasının ardından üç yıl içinde seri üretime geçilmesi planlanıyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Su geçirmeyen ve yanmayan kağıt üretildi” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir