Anadolu kaplanı geri dönebilir

Soyu tükenen Anadolu kaplanı, Orta Asya’da belirlenecek bir yaşam alanında yine ortaya çıkabilir.

Bilim insanları 1970’lerde nesli tükenen Anadolu kaplanı (Panthera tigris virgata)’yı çok yakın bir akrabası sayesinde yeniden yeryüzüne getirebilir. Anadolu kaplanı, Hazar ya da Turan kaplanı isimleriyle de biliniyordu.

Bilim dergisi Biological Conservation’da yayınlanan makaleye göre, Dünya Vahşi Yaşamı Koruma Fonu (WWF) bünyesindeki araştırmacılar, Sibirya’da yaşayan ve genetik olarak Anadolu kaplanına çok benzeyen Amur kaplanlarını kullanarak soyu tükenen türü yeniden canlandırılabilir.

Sulama projeleri, kontrolsüz avlanma, yaşam alanı kaybı ve besin sıkıntısı sebebiyle nesilleri tükenene dek Türkiye, Irak, İran, Kafkaslar ve Kuzeybatı Çin’e uzanan bir bölgede yaşayan dev yırtıcı için Orta Asya’da tekrar bir habitat oluşturulması planlanıyor. Sovyetler Birliği döneminde zehirlenerek ve tuzaklanarak öldürülmeleri devlet tarafından teşvik bile ediliyordu.

panthera_tigris_virgataa
Anadolu kaplanı, Berlin Hayvanat Bahçesi, 1899

Hindistan Doğal Hayat Enstitüsü genetik araştırmalar bölümünden WWF yetkilisi Carlos Driscoll, Sibirya’da yaşayan Amur kaplanının DNA yapısının Anadolu kaplanıyla neredeyse aynı olduğunu söyledi.

Driscoll’a göre Orta Asya’da belirlenen bir alana 40 kadar Amur kaplanı yerleştirilecek. Bu kaplanların nüfusu kontrollü olarak yıllar içinde 100’ü geçecek. Proje için Kazakistan’daki İli Nehri deltası ve Balkaş Gölü uygun görüldü. Araştırmacılar buradaki 7 bin kilometrekarelik alana odaklanacak.

Buraya yerleştirilen Amur kaplanlarının eskiden Anadolu kaplanının yaşadığı bölgelere adapte olması beklenecek. Kontrollü üreme ile yaşam alanında ilerleyen yıllarda 240 kilo ağırlığa ve 3 metre boya ulaşabilen Anadolu kaplanı türünün yeniden ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

Türkiye’de en son olarak Şubat 1970’te Şırnak’ın Uludere ilçesinde 122 santimetre gövde uzunluğunda bir erkek kaplan vurularak öldürülmüştü.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Anadolu kaplanı geri dönebilir” için 5 yorum

  1. Bir zamanlar Türkiye’de Sibirya Kaplanı’ndan bile büyük bir kaplan türü yaşamıştı.Onun hakkında bir yazı alabilir miyiz?

  2. Memleket tek biz insanlara değil, diğer yaratılanlarında hakkının olduğunu düşünüyorum ve Allah’ın yaratığı her canlı için saygı ve yaşama alanı oluşturulmasını çok doğru olduğunu inanıyorum.
    Doğayı sevenlerden kimseye zarar gelmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir