Dünyada eşi olmayan bir metal üretildi

ABD’deki bilim insanları, olağanüstü bir basınç uygulayarak gaz haldeki hidrojeni metale çevirdi.

ABD’deki bilim insanları, gaz haldeki hidrojen elementini çok büyük bir basınçla sıkıştırarak dünyadaki ilk metalik hidrojeni geliştirdi. Teknolojide devrim anlamına gelen bu yeni metal birçok alanda kullanılabilecek.

ABD’deki Harvard Üniversitesi’nden fizikçiler Profesör Isaac Silvera ve Ranga P. Dias’ın bilim dergisi Science’ta yayınlanan araştırmasına göre, metalik hidrojen süper hızlı bilgisayarların, yüksek hızlı trenlerin ve süper verimli araçların üretilmesinde, kısaca elektrikle ilgili hemen her şeyde çarpıcı bir biçimde gelişmeye imkan sağlayabilir. Hatta insanoğlunun çok uzak gezegenleri keşfetmesini kolaylaştıracak roket ve yakıt teknolojilerinin önünü açabilir. 

Keşif, 1935 yılında fizikçiler Hillard Bell Huntington ve Eugene Wigner’in, oda sıcaklığında gaz halinde olan hidrojenin aşırı basınç uygulandığında katı hale dönüşeceği fikrini tam 82 yıl sonra doğruladı. Uzun yıllardır birçok araştırma ekibi, bir süper iletken olarak büyük potansiyeli bulunan metalik hidrojeni gerçeğe dönüştürmeye çalıştı.

hidroj
Atomik seviyedeki metalik hidrojen

Science’a konuşan Profesör Isaac Silvera, “Bu, yüksek basınç fiziğinin kutsal kasesi. Dünyadaki ilk metalik hidrojen örneği. Ona bakarken, daha önce olmayan bir şeye bakıyorsunuz. Henüz metalin normal basınç ve sıcaklıkta sabit kalıp kalmayacağını bilmiyoruz. Eğer basınç çekildiğinde hidrojen metal olarak kalırsa, özellikleriyle elektrik kullanan her şeyi dramatik bir biçimde geliştirecek. Bu materyalden kablo yapabilirsek ve elektrik şebekesinde kullanabilirsek tüm hikaye değişebilir” açıklamasını yaptı.

Şu anda atomik seviyede çok küçük bir parça olarak üretilen metalik hidrojen, donma noktasının çok altında, sıkıştırma işlemi için kullanılan iki elmasın arasında yer alıyor. Hidrojeni metal halde tutabilmek için gerekli basınç miktarı çok büyük. Silvera ve Diaz, 6,5 santimetrekare alana tam 32,5 milyon kilogramlık basınç uyguladı. Bu, dünyanın merkezinde bulunan basınçtan bile çok daha fazla. Gelecek haftalarda bilim insanları dikkatli bir şekilde basıncı azaltmayı planlıyor.

Aşağıdaki videoda metalik hidrojene ilişkin ilk görüntüler ile Isaac Silvera ve Ranga P. Dias ile yapılan röportaj yer alıyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

 

“Dünyada eşi olmayan bir metal üretildi” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir