Gökbilimcilerden benzersiz araştırma (Video)

Uzak bir yıldız sistemini beş yıl boyunca izleyen astronomlar, dört büyük gezegenin hareketlerini görüntüledi.

Bilim insanları geçtiğimiz yıllarda Güneş Sistemimiz dışında binlerce yeni gezegen keşfetti. Birbirinden farklı özelliklerdeki bu gezegenler, genellikle kendi yıldızlarının önünden geçerken oluşturdukları küçük gölgeler ile tespit edilebildi. Ancak uzak gezegenlerin direkt gerçek görüntülerini elde etmek çok nadir rastlanılan bir olay.

Hawaii’deki W.M. Keck Gözlemevi’ni kullanan gökbilimciler bunu başardı. Dünya’dan 129 ışık yılı uzakta yer alan 60 milyon yıl yaşındaki HR 8799 adlı yıldızın çevresinde dönen dört büyük gezegenin yörüngelerindeki ilerleyişleri kaydedildi. (1 ışık yılı = Yaklaşık 10 trilyon kilometre.) Her biri Jüpiter’den büyük olan bu dört gezegenin döngülerinin tamamını görüntülemek mümkün değil. Zira yıldıza en yakın gezegenin dönüşü 40 yıl sürüyor. En dış halkadaki gezegen ise dönüşünü 400 yılda tamamlıyor.

jnyb3yobh8iuk3tanco0

Berkeley California Üniversitesi’nden Jason Wang ile Kanada Herzberg Astrofizik Enstitüsü’nden Christian Marois’in bu ortak çalışması ile dört gezegenin 2009 – 2016 yılları arasındaki hareketlerinin görüntüsü oluşturuldu. Gezegenlerin görünür hale gelebilmesi için Güneş’ten beş kat daha fazla parlak olan HR 8799 yıldızının ışığı bloke edildi. Pegasus Takımyıldızı’nda yer alan bu yıldız sistemi ve gezegenler, ilk kez 2008 yılında keşfedilmişti. Wang ve Marois, o tarihten bu yana çalışmalarını bu dört gezegen üzerinde yoğunlaştırmış durumda.

HR 8799 yıldızı ve çevresindeki gezegenler, ilk kez direkt olarak görüntülenen gök cisimleri değil. Kanadalı bilim insanları da Dünya’dan 63 ışık yılı uzaklıktaki Beta Pictoris b gezegeninin Kasım 2013 – Nisan 2015 tarihleri arasında çekilmiş bir buçuk yıllık fotoğraflarını kullanarak 6 saniyelik bir video kaydı oluşturmuştu.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir